HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Vrhovni sud odlučuje može li bivša tužiteljica braniti optuženog za preprodaju policijskih podataka

Suđenje zbog kupoprodaje podataka o tajnim istragama, zbog čega je krajem siječnja prošle godine potvrđena optužnica protiv petnaest osoba, među kojima je i sedmero policajaca te nekoliko poznatih poduzetnika, ponovno je prekinuto dok Vrhovni sud ne odluči može li prvooptuženog u tom slučaju braniti Željka Pokupec, odvjetnica ranije zaposlena ‘s druge strane’, odnosno u Državnom odvjetništvu.

Zahtjev za izuzećem odvjetnice Pokupec odbilo je sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pa je Uskok najavio žalbu o kojoj će odlučiti Vrhovni sud. Istovremeno vijeće je odbilo i njen zahtjev da se iz spisa, kao nezakonit, izbaci nalog o tajnom praćenju njenog branjenika Vladimira Rajića i ostalih optuženika u ovom slučaju.

Zbog ‘dilanja’ povjerljvim informacijama uz policajce Vjekoslava Drnića, Andreu Kožić, Marka Svalinu, Branka Damjanovića, Tomislava Jerkića, Slavicu Perko i Selmu Abadžić, optuženi su i navodno “mozgovi” organizacije – Vladimir Rajić i Igor Mlinar, ali i bivši direktor u Ini Josip Petrović te osječki poduzetnik Željko Biloš.

Prije početka suđenja krivnju je priznala policajka iz zagrebačkog odjela gospodarskoga kriminaliteta Anita Zorko pa je osuđena na uvjetnu kaznu.

Cijeli slučaj koji je, po riječima bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića u čije je vrijeme pokrenut, ugrozio neke od najvažnijih tajnih istraga, počeo se rasvjetljavati nakon što su u rujnu 2012. zbog curenja informacija iz tajnih istraga uhićeni policajci Drnić i Svalina, pripadnik posebnog policijskog odjela za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Tužiteljstvo tvrdi da su Rajić i Mlinar još 2010. došli na ideju da od policajaca izvlače informacije koje su kasnije prodavali zainteresiranima, dok bi policajce, osim novcem, ‘namirivali’ građevinskim materijalom, plastičnim operacijama pa čak i obećanjima o napredovanju u službi.

Uskok u optužnici navodi da su, prema dogovoru Rajića i Mlinara, Drnić i Krpina od Svaline tražili da im, uz odgovarajuću nagradu, dostavlja podatke o osobama koje su pod kriminalističkim istraživanjima i tzv. posebnim dokaznim radnjama, ali i transkripte razgovora te sudske naloge na temelju kojih su se provodile posebne dokazne radnje.

Podatke koje nisu mogli dobiti preko Svaline navodno su nabavljali od ostalih osumnjičenih policajaca iz Službe gospodarskog kriminaliteta, Ravnateljstva policije ili PNUSKOK-a.

U razotkrivanju lanca korumpiranih policajaca koji su prodavali službene podatke Uskok je navodno snimio sate telefonskih razgovora, a navodno su, među ostalim, ‘na tržištu’ bile informacije o Ivi Sanaderu, Milanu Bandiću, Hrvoju Petraču, narkobiznisu, kao i osjetljivim slučajevima poput afere u HAC-u.

Komentiraj