Vrhovni sud: “Kod odlučivanja o žalbi protiv presude zakonski nije moguće odrediti mjere opreza”

Vrhovni sud u utorak se osvrnuo na izjave državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa i uprave, koji je, komentirajući slučaj Zorana Mamića, rekao da je ‘teoretski … i procesno pravno bilo moguće” da Vrhovni sud Republike Hrvatske prilikom donošenja odluke o žalbi na prvostupanjsku presudu izrekne mjere opreza’.

‘Tumačenja iz izvršne vlasti o tome što je sud mogao ili trebao odlučiti ne doprinose vladavini prava te samostalnosti i neovisnosti sudbene vlasti. Kad VSRH odlučuje o žalbi protiv presude zakonski nije moguće odrediti mjere opreza optuženiku’, objavio je u utorak Vrhovni sud na svom Twitter profilu.

Vrhovni sud državnog je tajnika Juru Martinovića u priopćenju podsjetio:

“Prema članku 98. stavku 5. Zakona o kaznenom postupku mjere opreza nakon podizanja optužnice pa do pravomoćnosti odnosno izvršnosti presude određuje, produljuje i ukida prvostupanjski sud. Dakle, Vrhovni sud Republike Hrvatske „teoretski i procesno pravno” ni u jednom predmetu u kojemu postupa kao drugostupanjski sud prilikom odlučivanja o žalbi na presudu prvostupanjskog suda nije mogao odrediti mjere opreza jer nije prvostupanjski sud. Takvo bi postupanje za svaki drugostupanjski sud u takvoj pravnoj situaciji bilo suprotno zakonu.

Osim toga, upozoravamo da nije posao državnog tajnika u izvršnoj vlasti, a niti bilo kojeg drugog predstavnika izvršne vlasti, tumačiti kakva je odluka sudbene vlasti u konkretnim predmetima mogla ili trebala biti. Takva tumačenja, a osobito ona koja su suprotna zakonima, ne doprinose vladavini prava te položaju sudbene vlasti kao samostalne i neovisne”, ističe Vrhovni sud.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa kaže da Mamić u ovom trenutku nije bjegunac

Komentiraj