Vrhovni sud je odluku o izručenju zviždača Monaku prepustio britanskoj vladi

Hrvatski Vrhovni sud poništio je presudu o izručenju britanskog državljanina Jonathana Taylora Monaku te je zatražio da se u cijeli slučaj uključe vlada Velike Britanije i tamošnje ministarstvo vanjskih poslova

Prisilni boravak u Hrvatskoj iskoristio sam za prikupljanje novih dokaza protiv tvrtke SBM Offshore i te ću dokaze prezentirati istražnim organima u Velikoj Britaniji čim se vratim kući”, rekao je za Nacional britanski odvjetnik i zviždač Jonathan Taylor nakon što je prošloga tjedna dobio presudu hrvatskog Vrhovnog suda koji je ukinuo prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Dubrovniku o njegovu izručenju Kneževini Monako. Iako nije želio iznijeti detalje o novim dokazima koje je prikupio tijekom svog boravka u Dubrovniku prije nego što ih preda istražiteljima, Taylor je izrazio nadu da će zahvaljujući njima tvrtka SBM platiti dodatnu kaznu te da će ti dokazi pokazati zašto je protiv njega uopće raspisana tjeralica na temelju koje je i uhićen u Hrvatskoj.

Kao što je Nacional već pisao, Jonathan Taylor je uhićen krajem srpnja u dubrovačkoj zračnoj luci na temelju uhidbenog naloga Interpola koji je raspisan na zahtjev tužiteljstva Kneževine Monako. U Monaku Taylora sumnjiče za pokušaj iznuđivanja ljudi iz tvrtke SBM Offshore, iste one koja je zahvaljujući Taylorovu svjedočenju morala platiti gotovo 850 milijuna dolara kazne zbog mita i korupcije u nizu svjetskih država. Taylor je, naime, bio ključni svjedok koji je pomogao američkim i nizozemskim državnim istražiteljima u otkrivanju mita u nizozemskoj multinacionalnoj naftnoj kompaniji SBM u Monaku, a na temelju te istrage došlo je i do velikog političkog potresa u Brazilu. Sve je počelo još dok je Taylor kao visokopozicionirani odvjetnik SBM-a u njihovoj podružnici u Monaku radio na sastavljanju ugovora. Tako je 2012. otkrio da je tvrtka podmićivala zainteresirane stranke i tako dobivala poslove vrijedne nekoliko stotina milijuna dolara. Nakon što je pomogao istražiteljima, Taylor je cijelu priču 2015. iznio i medijima, a kasnije ju je dokazao i na sudu. Njegovo svjedočenje smatra se ključnim u postupku koji je vođen protiv konzorcija AEX 25 kojeg je tvrtka SBM dio. Taj konzorcij je na kraju cijeloga procesa morao platiti brojne kazne koje se penju čak do 827 milijuna dolara. Smatra se da su Taylorove optužbe za korupciju pogurale rasplitanje situacije, što je dovelo i do političke krize u Brazilu, koja i danas traje. Naime, Taylor je upozorio da je SBM plaćao mito od stotinu milijuna dolara čelnicima brazilske naftne tvrtke Petrobras u razdoblju u kojem je tvrtku vodila Dilma Rousseff koja je kasnije postala brazilska predsjednica. Otkriveno je i da je SBM nezakonito financirao njezinu Radničku stranku u predsjedničkoj kampanji. Njegovo svjedočenje pokrenulo je lančanu reakciju koja je kulminirala najvećom antikorupcijskom akcijom u povijesti Brazila – “Operacijom autopraonica” koja još uvijek traje, a u kojoj su se pod istragom našle velike brazilske tvrtke i neki od vodećih političara.

 

‘Očekujem da će zbog dokaza biti određena nova kazna SBM Offshoreu, a isto tako očekujem da u Monaku neće poduzimati korake protiv najvećeg privatnog poslodavca u Kneževini’, kaže Taylor

 

Istraga i skandali koje je “Operacija autopraonica” razotkrila doveli su i do protuvladinih prosvjeda 2015., raspada Radničke stranke i opoziva Dilme Rousseff, dok su Taylorova svjedočenja i istupi u medijima doveli do toga da je njen prethodnik, predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva, završio u zatvoru zbog korupcije. Zbog optužbi za korupciju SBM-u je četiri godine bio zabranjen ulaz na brazilsko tržište, što je za kompaniju bio veliki financijski udarac od kojeg se do danas nije potpuno oporavila. Jonathan Taylor je za Nacional izrazio zadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda te ustvrdio da je to još jedan u nizu dokaza da se protiv njega vodi politički proces jer je razotkrio korupciju u najvećem privatnom poslodavcu u Kneževini Monako:

“Vrlo sam zadovoljan jer je Vrhovni sud poništio presudu prvostupanjskog suda u Dubrovniku. Mogu vam potvrditi da ću vrlo brzo objaviti nova otkrića o prevarama koje provodi SBM Offshore, tvrtka koja je tužitelju u Monaku podnijela uznemirujuću i neozbiljnu prijavu protiv mene za ‘pokušaj podmićivanja’ 2014. godine. Istu je sud u Monaku odbacio 2018. godine jer je kršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima. SBM tvrdi da je prijavu povukao, ali na temelju te prijave je i raspisan uhidbeni nalog zbog kojeg sam uhićen u Dubrovniku 30. srpnja ove godine. Očekujem da će zbog dokaza koje ću predati istražnim organima biti određena nova kazna SBM Offshoreu, a isto tako očekujem i da tužitelji u Monaku neće poduzeti nikakve korake protiv najvećeg privatnog poslodavca u Kneževini kao što je to bio slučaj i do sada te da će umjesto toga nastaviti moj progon na temelju prijave tvrtke SBM Offshore.”

Krajem kolovoza Županijski sud u Dubrovniku, pomalo neočekivano, odobrio je Taylorovo izručenje Monaku, ali je sada tu presudu Vrhovni sud ukinuo. No iako je presuda ukinuta, Taylor se još uvijek ne može vratiti u Veliku Britaniju jer je Vrhovni sud zatražio da se u cijeli slučaj uključi i britansko pravosuđe pa se tako u jednom dijelu presude navodi: “Vrhovni sud smatra da za pravilnu odluku treba provjeriti hoće li Ujedinjeno Kraljevstvo izdati europski uhidbeni nalog. Premda je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo Europsku uniju, u tijeku je tzv. prijelazno razdoblje u kojem se primjenjuje pravo Europske unije. Treba stoga primijeniti pravni standard prema kojem je država članica Europske unije koja odlučuje o izručenju radi progona stranca koji je građanin Europske unije ili za kojeg se primjenjuje pravo Europske unije, dužna o zahtjevu za izručenje obavijestiti državu čiji je izručenik državljanin. Vrhovni sud zato smatra da je nužna razmjena informacija s Ujedinjenim Kraljevstvom čiji je izručenik državljanin.”

Drugim riječima, Taylor bi se u Veliku Britaniju mogao vratiti ako ta država zatraži njegovo izručenje zbog kaznenog djela za koje ga tereti Kneževina Monako. Tu dolazi do pomalo paradoksalne situacije u kojoj bi Velika Britanija trebala zatražiti izručenje čovjeka koji u toj državi ima status zaštićenog svjedoka i zviždača. Baš zato je i Taylorov odvjetnik Toby Cadman u kratkoj izjavi za Nacional rekao da je presuda Vrhovnog suda poprilično nelogična jer je, s jedne strane, Sud prihvatio argumente Taylorovih odvjetnika, a s druge strane traži od britanske vlade da zatraži Taylorovo uhićenje putem Europskog uhidbenog naloga. Vrhovni sud je u presudi naveo i da će u ponovljenom postupku prvostupanjski sud putem nadležnih tijela Republike Hrvatske žurno izvijestiti Ujedinjeno Kraljevstvo i zatražiti očitovanje u odnosu na izručenje njegova državljanina državi izvan područja Europske unije, odnosno u Kneževini Monako. Ako Ujedinjeno Kraljevstvo ne zatraži predaju svog državljanina radi kaznenog progona, prvostupanjski sud donijet će novu odluku vezanu uz zahtjev Kneževine Monako o izručenju radi kaznenog progona. Na kraju presude stoji i da će tada prvostupanjski sud ponovno provjeriti postojanje zakonskih uvjeta za izručenje. “Ako je Ujedinjeno Kraljevstvo zainteresirano za predaju svoga državljanina, europski uhidbeni nalog ima prednost pred zamolbom za izručenje treće države odnosno Kneževine Monako”, zaključuje se u presudi Vrhovnog suda.

 

Odvjetnik Toby Cadman kaže da je presuda Vrhovnog suda nelogična jer je, s jedne strane, Sud prihvatio argumente Taylorovih odvjetnika, a s druge traži od britanske vlade da zatraži njegovo uhićenje

 

Zato je u Velikoj Britaniji već krenula kampanja da se u slučaj napokon uključi i britanska vlada, koja je do sada dosta pasivno promatrala slučaj Jonathana Taylora. Nacional je već ranije pisao o tome kako je laburistička zastupnica u britanskom parlamentu zatražila od ministra vanjskih poslova Dominica Raaba da se uključi u cijeli slučaj, ali na njezin apel nije bilo odgovora. Nakon što je i Vrhovni sud u svojoj presudi praktički zatražio od Velike Britanije da zatraži izručenje svog državljana, Margaret Hodge je ponovno, sada i uz podršku zastupnice Konzervativne stranke Caroline Nokes, od Ministarstva vanjskih poslova i ministra Dominica Raaba zatražila hitnu reakciju kako bi se Taylor nakon gotovo tri mjeseca napokon vratio kući. Nakon što je objavljena presuda Vrhovnog suda, Margaret Hodge je preko britanskog Telegrapha poslala poruku Dominicu Raabu: “Britanska vlada na svim razinama mora napraviti pravu stvar, a to je zaštita britanske žrtve koja je ujedno i važan zviždač, a prema kojoj se postupa vrlo nehumano. Vlada mora reagirati i reći da želi da se tog čovjeka odmah vrati u Veliku Britaniju. Jako se trudim stupiti u kontakt s ministrom vanjskih poslova kako bi reagirao i umiješao se u cijeli slučaj, ali do sada nisam imala sreće.”

I dok dvije zastupnice u britanskom parlamentu čekaju reakciju ministra vanjskih poslova, Jonathan Taylor u Dubrovniku čeka novu odluku koja će mu, nada se, napokon omogućiti povratak kući. Otkrio je da, prema njemu dostupnim informacijama, britanske vlasti već rade s hrvatskima na ostvarenju uvjeta koje je u presudi postavio hrvatski Vrhovni sud.

“Britansko ministarstvo vanjskih poslova kontaktiralo je hrvatske vlasti i rade sve kako bi osigurali moj povratak kući”, zaključio je Jonathan Taylor te je za kraj dodao kako je uvjeren da njegovo izručenje Monaku više nije izgledna opcija.

Komentiraj