Vrh HSS-a zaprijetio ‘neposlušnim’ članovima izbacivanjem iz stranke?

Prošlog tjedna nekoliko predsjednika lokalnih organizacija HSS-a pozvalo Krešu Beljaka da odstupi s mjesta čelnika stranke zbog objave tvita u kojemu odobrava udbaška ubojstva, a sada je došao odgovor vodstva.

Kako piše Jutarnji list, Predsjedništvo HSS-a sastalo se u nedjelju i donijelo zaključak u kojemu upozoravaju da se javnim kritikama šefa stranke krši Statut HSS-a te predsjednike županijskih organizacija obavezuje da “neposlušne” upozore na to i izreknu im opomenu. Ako se ogluše, slijede sankcije za ljude koji su napisali objave, kao i za županijske čelnike koji su ih odbili opomenuti. Ovaj dopis potpisao je glavni tajnik HSS-a Željko Lenart.

“Cilj je ove odluke upoznati predsjednike županijskih organizacija i članstvo na Statut. U središnjicu stranke nije došao niti jedan službeni dopis u kojemu bi se išta problematiziralo. Ovo nije nikakva naredba, ali treba poštovati odredbe Statuta i samo smo s time upoznali ljude. U HDZ-u su se morali obavezati da će samo unutar stranke raspravljati o stranačkim problemima”, rekao je Lenart.

Budući da se u odluci Predsjedništva ne navodi što bi konkretno predstavljalo kršenje Statuta, glavni tajnik je upitan prijeti li se izbacivanjem iz HSS-a zbog problematiziranja tvita u kojem Beljak odobrava ustaška ubojstva. Odgovorio je da se ne odnosi samo na to, nego na sve stvari koje se javno iznose o stranci, a trebale bi se problematizirati unutar nje.

“Tijela stranke su zakazala. Časni sud i Nadzorni odbor su još prije trebali reagirati na Beljakove izjave i načine kako predstavlja stranku tim svojim jezikom ulice. Ono što je on rekao za Udbu, to je nedopustivo i nešto s čime se velika većina članova HSS-a ne identificira”, rekao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak, koji je među prvima javno istupio protiv Beljaka.

“Gradska organizacija i dalje stoji iza odluke da tražimo njegovu ostavku na funkciji predsjednika. Ne tražimo da izađe iz stranke. Nije on loš čovjek, ali njegove reakcije, smatramo, štete stranci. Ovo s Udbom nije prva izjava. Bilo ih je jako puno i nakon svake se posipa pepelom. Nije on neki tinejdžer da to može raditi, nego predsjednik jedne stoljetne stranke”, kazala je predsjednica bjelovarskog ogranka Valna Bastijančić Erjavec.

Komentiraj