Panika u HNS-u: Kao šef stranke Matija Posavec raskinuo bi koaliciju s HDZ-om

NACIONAL OD IZVORA BLISKIH VRHU HNS-a doznaje da razmišljaju o odgodi izbora za novog šefa stranke jer je trenutni favorit, međimurski župan Matija Posavec, ljudima iz aktualnog vrha najavio da je koalicija s HDZ-om prošlost

Skandal koji je izbio nakon što se na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Brezovici kod Siska nije pojavio međimurski župan Matija Posavec, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, nije tako bezazlen kao što ga predsjednica i Posavec pokušavaju prikazati. Posavec je objasnio da tom činu nije mogao prisustvovati “iz privatnih razloga”, a te privatne razloge nije želio objasniti. No razlog njegova nedolaska u Brezovicu uopće nije bio “privatne”, nego duboko političke prirode. Naime, Posavec je istaknuti član Hrvatske narodne stranke, za njega se tvrdi da bi u narednom razdoblju, možda već vrlo brzo mogao postati i predsjednik Hrvatske narodne stranke. A ako se to dogodi, to bi moglo značajno promijeniti političku sliku Hrvatske i ugroziti vladajuću koaliciju i Vladu premijera Andreja Plenkovića. Kada su to u HNS-u shvatili, došlo je u toj stranci do dramatičnih svađa dviju struja, jedne koja želi zadržati sadašnji položaj stranke u Vladi, druge koja misli da stranka s takvom politikom ide u propast te da u njoj treba hitno nešto mijenjati, pa i kada je riječ o ostanku u vladinoj koaliciji. Čini se da je Posavec više sklon ovoj drugoj političkoj liniji.

ZBOG TOGA INDIKATIVNI PROTOKOLARNI incident i propust Ureda predsjednice povezan s nedolaskom međimurskog župana Matije Posavca u Brezovicu ne svjedoči samo o novoj predsjedničinoj blamaži, nego dodatno ilustrira i puno dublja previranja u HNS-u, a i turbulencije u vladajućoj koaliciji. Posavec je za Nacional ovako objasnio zašto je odustao od ranije dogovorenog dolaska u Brezovicu:

“Znate da sam prošle godine bio izaslanik predsjednice na obilježavanju osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda. Ove godine nisam otišao, ali nisam ni odbio predsjednicu. Na vrijeme sam javio da sam spriječen i da ove godine ne mogu ići iz privatnih razloga. Te privatne razloge ne bih sada želio javno iznositi”.

Međutim, njegov stranački kolega, visoki izvor iz HNS-a, otkrio je Nacionalu da je stvarna verzija Posavčeva izostanka te druge naravi – političke. On navodi da su Posavca iz stranačkog vrha upitali je li svjestan da bi svojim odlaskom posredno izrazio podršku predsjedničinoj kandidaturi za drugi mandat i dodaje:

“Kada je to Posavec uvidio, odustao je od odlaska. Osim toga, on bi tim odlaskom proturječio odluci Predsjedništva stranke da se nitko iz HNS-a ne izjašnjava o podršci bilo kojem predsjedničkom kandidatu najmanje do rujna. Dogovor je bio da šutimo, budemo načelno neutralni, ali da ako netko pita javno, kažemo da nećemo podržati Kolindu Grabar-Kitarović. Posavec je to znao i svejedno je planirao otići”.

TVRDNJE DA JE ON najavio raskid koalicije s HDZ-om Posavec nije demantirao, ali nije želio ni potvrditi da je to upravo njegova ideja. Međutim, bio je vrlo jasan: ‘To se kuha već neko vrijeme’

Drugim riječima, u vrhu stranke smatraju da je Posavec postupio u najmanju ruku nepromišljeno, što je možda znak da aktualno vodstvo propituje njegove liderske i političke kapacitete da preuzme HNS. To je vodstvo HNS-a zbunilo i zato što su mislili da Posavec ni na koji način ne želi podržati HDZ.

O TRZAVICAMA U VRHU HNS-A svjedoči i Posavčeva izjava iz nedavnog intervjua Nacionalu, u kojoj se on referirao o podršci Ivana Vrdoljaka Zoranu Milanoviću. On je nekoliko dana prije nego što se Milanović i službeno kandidirao izjavio da bi Milanović “trebao pokucati na naša vrata i reći želi li podršku HNS-a. Tek nakon toga će o tome raspravljati nadležna tijela stranke. Ovakve paušalne izjave s izvlačenjem imena kojima nudimo podršku ponavljam – neozbiljne su. Predsjednik stranke govorio je u svoje osobno ime, a ne u ime stranke, jer stranačka tijela uopće nisu raspravljala o podršci bilo kojem kandidatu i o tome kako će se stranka pozicionirati na predsjedničkim izborima. Po meni, puno je bolje da stranka ima svog kandidata i da na svake buduće izbore izlazi samostalno sa svojim kandidatima. To je moj stav”.

Međutim, ako su točne tvrdnje da se Predsjedništvo HNS-a neposredno nakon izbora za Europski parlament usuglasilo da neće podržati Kolindu Grabar-Kitarović, ispada da Posavec nije govorio istinu kada je izjavio da stranačka tijela uopće nisu diskutirala kako će se stranka pozicionirati na predsjedničkim izborima. Drugim riječima, oko toga se HNS dijeli.

POSAVEC JE BIO ŽESTOKO PROTIV ulaska HNS-a u Vladu, a prema tvrdnjama jednog visokog stranačkog dužnosnika, prije nekoliko tjedana u jednom neformalnom razgovoru, kada su ga stranačke kolege upitali što bi prvo napravio kada bi dospio na čelo HNS-a, on je najavio da bi odmah napustio vladajuću koaliciju. Čini se da su zbog toga u vrhu HNS-a odlučili usporiti proces unutarstranačkih izbora. Kada ga je Nacional suočio s tim tvrdnjama, Posavec ih nije demantirao, ali nije ništa rekao ni o tomu je li on bio taj koji je već najavio tu mogućnost te je odgovorio: “To se kuha već neko vrijeme”.

Drugi izvor blizak vrhu HNS-a navodi da je ta konstatacija prilično precizna. Neposredno nakon okončanja izbora za Europski parlament, održana je sjednica Predsjedništva HNS-a na kojoj su se rezimirali postignuti rezultati. Prema tvrdnjama visokog stranačkog izvora, Posavec je tada vodstvu stranke izjavio da je koalicija HNS-a s HDZ-om prevelik teret za njihovu stranku. Taj izvor ovako je opisao što se potom dogodilo:

“Tada mu je Ivan Vrdoljak rekao da bi onda bilo najbolje da odmah napuste koaliciju, da svi daju ostavke i na stranačke funkcije i na funkcije povezane s Vladom i sudjelovanjem u vladajućoj koaliciji. Sugerirao mu je da bi onda Posavec trebao smjesta preuzeti stranku. Ali kada se to dogodilo, Posavec mu je rekao polako, da ne treba žuriti. Potom se razvila intenzivna diskusija i izneseni su razni argumenti. Vrdoljak je prvo izjavio da se ne bi trebalo igrati sa sudbinom države i da za takvu odluku trebaju argumentirani razlozi. Kao i da se koalicija ne bi trebala napustiti samo zato što je to rekao bilo tko, bio to Vrdoljak ili Posavec. Tada je takva ideja odbijena, a Posavec je uglavnom o svemu šutio”.

MEĐUTIM, POSTOJE U STRANCI očito značajna razilaženja oko toga što bi se i kada trebalo dogoditi kada je budućnost HNS-a u pitanju. Izvor blizak Posavcu za Nacional je izjavio da on i njemu bliski ljudi smatraju da bi se sljedeće nedjelje, na tradicionalnom okupljanju članstva HNS-a u Svetom Martinu, vodstvo stranke trebalo očitovati o tome napušta li HNS koaliciju s HDZ-om ili ne. S druge strane, drugi visoki izvor iz vrha HNS-a navodi da se tamo o tomu neće donositi nikakva odluka. On kaže:

“Tamo će se definirati kojim će se ritmom izići na unutarstranačke izbore. Sve bi se trebalo odraditi po stranačkom statutu, a ta dinamika sugerira da će novo vodstvo biti izabrano na proljeće. Tada bi već na pomolu bila parlamentarna predizborna kampanja pa više ne bi bilo velikog smisla napuštati Vladu”.

Osim toga, visoki izvor iz vrha HNS-a izjavio je za Nacional da je to malo vjerojatno i zbog Posavčeva kolebljivog karaktera. On o njemu kaže:

“Često se čini da on igra dvostruku igru, ali to nije točno. Posavec igra peterostruku igru. Griješi jedino u tomu što misli da cijela Hrvatska funkcionira kao Međimurje. Osim toga, čini mi se da on doista nije sasvim siguran želi li preuzeti stranku. Pa sada traži alibije ili pokušava isprovocirati incidentnu situaciju”.

AKTUALNI ŠEF STRANKE Ivan Vrdoljak na sastanku je rekao da se ne bi trebalo igrati sa sudbinom države te da koaliciju s HDZ-om ne bi trebalo napustiti zato što je bilo tko to rekao, bio to Vrdoljak ili Posavec

Posavec je u intervjuu za Nacional prije dva tjedna ovako odgovorio na pitanje kada će preuzeti HNS:

“NEĆE BITI PREUZIMANJA STRANKE po sjevernokorejskom modelu. Činjenica je da je na zadnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a u analizi rezultata predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak rekao da će napustiti dužnost predsjednika i da vođenje želi prepustiti mlađim ljudima. Prema Statutu, stranački izbori slijede šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora, ali prijedlog je Predsjedništva da se izmijeni Statut i da se raspišu stranački prije parlamentarnih izbora, a ako to bude moguće i do kraja ove godine. S obzirom na to da slijede i predsjednički izbori, to bi najranije moglo biti u listopadu, dakle za nekoliko mjeseci. Na tim unutarstranačkim izborima može se svaki član kandidirati. Volio bih da bude više kandidata, a moguće je da ću među njima biti i ja”.

POSAVEC JE IZJAVIO I DA SE IZBORI neće provoditi po načelu jedan član stranke jedan glas. Rekao je da će se primijeniti delegatski sistem na saboru stranke koji broji 1100 delegata. Delegati se biraju po principu jedan delegat na 50 članova stranke na osnovi rezultata na prošlim izborima za općinska i županijska vijeća i skupštine, a oni su već definirani.

Međutim, sada se sve izraženije naziru i razlike u promišljanjima kada se unutarstranački izbori trebaju održati. Pa su se u tom kontekstu koncem prošlog tjedna pojavili i tekstovi u kojima se najavljuje raskol HNS-a zbog Posavčeva nezadovoljstva stanjem u stranci. Večernji list prenio je neformalne tvrdnje da nije isključeno da Posavec napusti stranku, nominalno jer je nezadovoljan odnosom Vlade prema Međimurju, ali i da sumnja kako je na EU izborima na kojima je upravo on nosio HNS-ovu listu, a na kojima stranka nije uspjela doći do mandata, došlo i do opstrukcije jer su u 15 od 21 županije osvojili kao stranka oko 1 posto glasova.

O Posavčevu napuštanju stranke diskutiralo se i ranije, ali se to nije dogodilo. Izvori bliski vrhu HNS-a navode da se Posavec boji preuzeti stranku i da možda i zato ispipava teren plasiranjem tvrdnji da želi napustiti HNS. Isti izvori navode da bi to stranka zasigurno preživjela, ali i da Posavec vrlo vjerojatno blefira i da ne namjerava to učiniti. Sve to sugerira da HNS očekuju nove turbulencije i da bi se to moglo odraziti na stabilnost Plenkovićeve vlade.

Komentiraj