Vrh HDZ-a Glunčića sumnjiči za opstrukciju konferencije ‘Ravnopravnost spolova’ radi sabotaže Plenkovića

Glunčić je nedavno imenovan veleposlanikom Hrvatske u Austriji, a neki saborski zastupnici etiketiraju ga kao ‘Stierova potrčka’

Iako se konferencije i skupovi u organizaciji saborskih klubova zastupnika redovito održavaju u nekoj od dvorana Hrvatskog sabora, međunarodna konferencija „Ravnopravnost spolova i osnaživanje žena i djevojčica“ zbog protivljenja dijela HDZ-ovih članova saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, održana je prošloga tjedna u Hrvatskom novinarskom društvu.

Konferenciju su zajednički organizirali saborski klubovi HSU-a, SNAGA-e, nezavisnih zastupnika i Nove politike, u suradnji s Europskim parlamentarnim forumom za seksualna i reproduktivna prava, udrugama Pariter i U dobroj vjeri te Platformom za reproduktivna prava. Oni su o svojim planovima na vrijeme, prije gotovo tri mjeseca, obavijestili Ured predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Budući da on nije potpisao suglasnost, već je odgovornost prebacio na Odbor za ravnopravnost spolova, koji je to također odbio učiniti, organizatori su bili prisiljeni potražiti drugu lokaciju za održavanje skupa.

No osim nekih HDZ-ovih članova Odbora za ravnopravnost spolova koji su izrazili neslaganje sa sudjelovanjem četiriju feministkinja – Rade Borić, Sandre Benčić, Sanje Sarnavke i Mirjane Kučer – na navedenoj konferenciji, iza cijele priče mogla bi stajati još jedna sabotaža Plenkovićevih protivnika iz redova HDZ-a, zbog kojih premijer nije bio obaviješten o održavanju te konferencije, koja je posve u skladu s nastojanjima njegove vlade da se suzbije nasilje nad ženama. Činjenicu da Ured premijera o tome nije ništa znao, šef njegova kabineta Zvonimir Frka Petešić potvrdio je jednom od organizatora skupa. Prema riječima Nacionalova izvora, čini se da ni Gordan Jandroković nije bio upoznat s detaljima opstruiranja održavanja konferencije u Hrvatskom saboru, zahvaljujući „zaboravnosti“ predstojnika svoga ureda kojeg pojedini saborski zastupnici neslužbeno etiketiraju kao „Stierova potrčka“.

Riječ je o Danijelu Glunčiću, koji je usko surađivao s Davorom Stierom u vrijeme dok je on obnašao dužnost ministra vanjskih poslova. Podsjetimo se, do prvog ozbiljnog razmimoilaženja između premijera Plenkovića i tadašnjeg ministra vanjskih poslova Davora Stiera, prije nego što je on dao ostavku na svoju dužnost, došlo je zbog Stierova samovoljnog odbijanja da Hrvatska sudjeluje na europskoj konferenciji „She Decides“ koja je bila zamišljena kao razvojna potpora za zdravlje žena u nerazvijenim dijelovima svijeta. Novi prijepor nastao je i zbog Stierova grupiranja s Mađarskom i Poljskom, koje su uz Hrvatsku bile jedine europske zemlje potpisnice primjedbi na Nacrt zaključaka Vijeća za vanjske poslove o prioritetima EU-a u UN-ovim tijelima za ljudska prava u 2017. godini. Naime, u primjedbama na dokument pisalo je da su novi prioriteti hrvatske vanjske politike kad je riječ o ljudskim pravima, bazirani na zaštiti prava vjernika i pravu na vjeroispovijest te na zaštiti obitelji. „Hrvatska će posebnu pozornost posvetiti promicanju i zaštiti tradicionalne obitelji, temeljene na braku definiranom kao zajednica žene i muškarca, koji je i ‘prirodna i temeljna jedinica ljudskog društva’“, ustvrdio je tada Stier, a o toj promjeni stava hrvatske vanjske politike na području ljudskih prava, premijer Plenković nije imao pojma. Slično se očito dogodilo i s konferencijom „Ravnopravnost spolova i osnaživanje žena i djevojčica“, o kojoj nitko u Uredu premijera nije bio obaviješten pa ni uz najbolju volju nisu mogli poslati nikoga iz Vlade da pozdravi skup, jer je upravo tog datuma Plenković predstavljao prioritete hrvatskog predsjedanja EU-om na velikom skupu u NSK-u. Zanimljivo je da je taj datum za održavanje konferencije predložio sam Glunčić, kojeg sada unutar HDZ-a pojedinci sumnjiče da je, očito na svoju ruku, komunicirao s organizatorima konferencije i nije prenosio informacije svom šefu. Budući da su tog dana svi ministri nazočili predstavljanju hrvatskog predsjedanja EU-om, nitko se od njih nije pojavio u HND-u da u ime premijera pozdravi sudionike. Inače, Danijel Glunčić upravo je promoviran na novu dužnost – imenovan je za veleposlanika Republike Hrvatske u Austriji.

Komentiraj