EPA/MARK SCHIEFELBEIN

Vrh EU-a pristao se susresti s Erdoganom

Visoki dužnosnici Europske unije susrest će se 26. ožujka u Bugarskoj s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom kako bi raspravili odnose između saveza i Turske, kao i o regionalnim i međunarodnim pitanjima, otkrio je u utorak europski glasnogovornik.

Susret u gradu Varni dogodit će se u vrijeme neprijateljstava između Turske i EU-a, a diplomati u Bruxellesu priznaju da je on organiziran usprkos negodovanju nekoliko predstavnika europske strane.

Bugarski premijer Bojko Borisov će na večeri ugostiti Erdogana, predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, te predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera.

“To će biti dobra prilika da zajedno raspravimo pitanja zajedničkog interesa i nedavnog razvoja događaja u vašoj državi, uključujući područje vladavine prava i temeljnih sloboda koje ostaju temeljne za za budućnost odnosa između EU-a i Turske”, napisala su dva čelnika EU-a u pozivnici Erdoganu.

Odnosi između Ankare i EU-a dodatno su se pogoršali nakon neuspješnog pokušaja puča 2016. u Turskoj i Erdoganovih verbalnih napada na Nizozemsku i Njemačku, dvije članice tog saveza.

Nizozemska je u ponedjeljak zbog loših odnosa i službeno povukla svog veleposlanika iz Turske koji nije bio u toj državi od ožujka 2017. godine, stoji na stranicama nizozemske vlade.

No EU ovisi o Turskoj, drugoj po veličini vojsci u NATO-u, zbog sigurnosnih pitanjab i zadržavanja vala migranata s Bliskog istoka.

Ta je realnost natjerala EU da unatoč svojem negodovanju pristane na dijalog s Ankarom.

Komentiraj