Tomislav Miletic/PIXSELL

Vrgoč: Nova sezona HNK donosi uzbudljive projekte renomiranih umjetnika

Nova sezona 2016./2017. Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu donosi uzbudljive projekte renomiranih umjetnika u spoju klasičnih i suvremenih tekstova, istaknula je intendantica nacionalne teatarske kuće Dubravka Vrgoč u petak na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program Drame, Opere i Baleta zagrebačkoga HNK-a.

Ukupno će biti 11 premijera, od kojih po četiri u Drami i Operi te tri baletne premijere. Program su predstavili i ravnatelj Drame Ivica Buljan, ravnatelj Opere maestro Nikša Bareza, ravnatelj Baleta Leonard Jakovina te Danilo Rošker, ravnatelj Slovenskoga narodnog gledališča (SNG) iz Maribora, jer se jedna od opernih premijera, “Don Pasquale” Gaetana Donizettija priprema u koprodukciji s mariborskim SNG-om.

Dramske premijere koje će za svoje gledatelje pripremati HNK Zagreb su: “Tartuffe” J. P. B. Molierea u režiji uglednoga slovenskog redatelja Eduarda Milera; parizvedba dramskoga triptiha svestranoga umjetnika Mate Matišića, jedno od posljednjih djela Williama Shakespearea “Zimska priča”, koju će režirati nagrađivana britanska redateljica mlađe generacije Polly Findlay; te “Ivanov” Antona P. Čehova u režiji Litavca Eimuntasa Nekrošiusa, jednoga od najpoznatijih europskih suvremenih redatelja, kojemu je to prva suradnja s Dramom zagrebačkoga HNK-a.

Prva od triju premijera Baleta bit će “Tamni pejzaži – Bolero” Marjane Krajač i Maše Kolar, a riječ je o dva suvremena autorska plesna djela, koja će biti praizvedena u jednoj večeri. U prvome dijelu plesne večeri bit će izvedeni “Tamni pejzaži” Marijane Krajač na glazbu Thomasa Koenera, a u drugome dijelu večeri “Bolero” u koreografiji Maše Kolar na poznatu Ravelovu glazbu u obradi Višeslava Laboša.  Slijedit će balet “Labuđe jezero” Petra I. Čajkovskoga koji će uprizoriti proslavljeni svjetski plesač i koreograf Vladimir Malakhov koji će se prvi put predstaviti zagrebačkoj publici. Treća premijera bit će baletna inačica poznatoga dramskog djela Miroslava Krleže “Gospoda Glembajevi” u koreografiji Lea Mujića.

Maestro Bareza: U novoj sezoni Opere pokazat ćemo da se može napraviti nemoguće

Voditelj Opere zagrebačkoga HNK-a maestro Nikša Bareza istaknuo je kako će u novoj sezoni Opera pokazati da se može napraviti ono što je nemoguće, kao što je izvedba oratorija Arnolda Schoenberga “Gurre Lieder” i to kao prvi izazov nove sezone. Taj oratorij, objasnio je Bareza, jedan je od najljepših i najzahtjevnijih glazbenih ostvarenja prošloga stoljeća u čiju realizaciju treba biti uključeno više od 300 izvođača što, istaknuo je, financijski ni umjetnički ne može podnijeti jedna ustanova. Bareza je rekao kako je zato grad Zagreb omogućio suradnju svoje četiri najveće glazbeno-kulturne institucije – HNK-a, Hrvatske radiotelevizije, Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga gdje će djelo biti izvedeno dva puta, 22. i 24. rujna.

Slijedit će koprodukcija s mariborskim SNG-om, komična opera “Don Pasquale” Gaetana Donizettija pod ravnanjem Josipa Šege i u režiji Dore Ruždjak Podolski, koja je posvjedočila da se  izrazito raduje suradnji s kolegama iz Maribora, a i zbog činjenice da se nakon 12 godina vraća ‘na daske’ HNK-a.

Treća premijera bit će satirična opera “Zaljubljen u tri naranče” Sergeja Prokofjeva koju će, nakon punih 46 godina, na sceni HNK-a postaviti redatelj Krešimir Dolenčić, a ravnat će maestro Bareza. Dolenčić je podsjetio kako je Prokofjev pisao operu na temlju obrade Vsevoloda Emiljeviča Mejerholjda, te istaknuo kako u toj operi nema vremena za razmišljanje i dosadu te da je velika obveza biti dio ove sezone.

Premijerni niz završit će operom “Don Carko” Giuseppea Verdija koja se temelji na istoimenoj tragediji velikoga njemačkog pisca Friedricha Schillera. Novo uprizorenje će u zagrebačkoj Operi glazbeno postaviti poznati talijanski maestro Elio Boncampagni, a režirat će Derek Gimpel. Maestro Bareza podsjetio kako je poznato da je Verdi 21 godinu radio na izvedbi “Don Carla” i da nije bio zadovoljan ni s jednom varijentom, istaknuvši kako se raduje što će zagrebačka publika moći vidjeti operu “Don Carlo”, koju smatra uz “Othella” Verdijevim remek-djelom.

Intendatica Vrgoč najavila je da će HNK, bez obzira na izuzetno smanjena sredstva, nastaviti projekt Filozofskoga teatra koji, rekla je, privlači osobito mlade ljude, te Festival svjetskoga kazališta, nastavit će suradnja i s Muzičkom akademijom, a uspostavit će i novu suradnju s Akademijom dramske umjetnosti pa će tako studenti režije dobiti priliku raditi s poznatim redateljima. Izvijestila je kako upis pretplate počinje u ponedjeljak, 6. lipnja.

Komentiraj