Patrik Macek/PIXSELL

VRDOLJAK: Znanost i obrazovanje bit će HNS-ovi prioriteti dugi niz godina

Predsjednik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata (HNS) Ivan Vrdoljak ustvrdio je u utorak da će znanost i obrazovanje biti prioriteti te stranke dugi niz godina godina, da HNS ne želi dijeliti akademsku zajednicu nego čuvati vrijednosti, posebno u obrazovanju, te nema razloga da dugogodišnji član te stranke i rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin ne bude član novoga Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Na tragu Vrdoljakove tvrdnje o prioritetu znanosti i obrazovanja je i okrugli stol o temi “Obrazovanje i znanost – razvoj i mogućnosti”, održan u hotelu Dubrovniku u organizaciji Političke akademije HNS-a, na kojemu je aktivno i svo vrijeme sudjelovao i čelnik stranke, a moderator okrugloga stola bio je rektor riječkoga Sveučilišta Pero Lučin.

“Znanost i obrazovanje bit će sigurno prioritetna tema HNS-a dugi niz godina, prije bilo kakve energetike ili bilo čega drugoga. U tom stavu je neosporno i politički stav HNS-a, užega stranačkog vodstva i ključnih ljudi, a to znači da je nedopustivo rušiti dignitet učiteljima, profesorima i učenicima s potencijalnim plagijatom, a druga vrlo opasna stvar u hrvatskom društvu je inzistiranje na podjeli akademske zajednice”, izjavio je Vrdoljak koji je na rubovima okrugloga stola odgovorio novinarima na nekoliko pitanja.

Bez podjela na “vaše i “naše”

Jedno od tih pitanja odnosilo se na traženje HNS-a za hitnom i neopozivom ostavkom ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića koju, objasnio je Vrdoljak, “HNS nije zatražio tek tako, samo zato što je ministar Barišić naš politički konkurent, već zbog četiri pitanja – temeljnih vrijednosti u obrazovanju, očuvanju digniteta demokratskih institucija, standarda u politici i poštivanja struke. I ako nitko drugi neće brinuti o tome, HNS hoće, ustvrdio je Vrdoljak.

“HNS neće dijeliti ljude na ‘vaše’ i ‘naše’ već očekuje da svatko nosi odgovornost, svoje vrijednosti i učini hrvatsko društvo boljim. Moramo paziti da podjele ne postanu ekstremne, već treba čuvati vrijednosti, a svatko će odlučiti sukladno svojoj savjesti, a to isto očekujemo i od kolege Barišića”, rekao je.

Na novinarsko pitanje kakvo je stajalište stranke u odnosu na njihova člana Peru Lučina, koji je član novoga Posebnog stručnog povjerenstva i Rektorskoga zbora koji podržava ministra Barišića, Vrdoljak je odgovorio protupitanjima – što bismo dobili da dijelimo Rektorski zbor i bismo li dobili neke političke bodove, i niječno odgovorio na ta pitanja. Na inzistiranje novinara da odgovori znači li to da Pero Lučin ne mora imati isti stav kao HNS, Vrdoljakov odgovor bio je jasno ne, uz napomenu kako su “HNS-ovci liberali, a oni ne inzistiraju, nismo mi desničari, nismo HDZ i Most da svi moramo jednako misliti”.

“Članovi HNS-a će u hrvatskome društvu raditi na postizanju jedinstva, na vrijednostima i svemu onomu što nas identificira u hrvatskoj javnosti, a ne na podjeli hrvatskoga društva u bilo kojemu segmentu – Rektorskom zboru, akademskoj zajednici, učenicima, studentima”, poručio je čelnik HNS-a.

Lučin je vrhunski odradio posao na Sveučilištu u Rijeci

Na novinarsku primjedbu da je HNS oštro prosvjedovao zbog “političkih imenovanja u Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, a jedan od članova Pero Lučin je i sam stranačka osoba – HNS-ovac”, Vrdoljak  je komentirao riječima – “HNS tu nema nikakvu dilemu, Lučin je vrhunski odradio posao na riječkome Sveučilištu, ponosni smo na rezultat toga sveučilišta, kao i na mnoge druge lokalne i  regionalne samouprave koje vode HNS-ovci jer smo najbolji u Hrvatskoj”.

“Ne robujmo ‘markici’, ne pokazujmo lažno domoljublje s držanjem ‘za srce’ ili da netko mora imati ‘grb’ HDZ-a ili SDP-a, Lučin je profesionalac, a svjetonazorski sam za sebe kaže da je liberalni nacionalist jer su mu sve vrijednosti u životu liberalne, koje su daleko od Culeja ili Hasanbegovića, a nacionalist jer drži do svoje države”, poručio je Vrdoljak.

Pero Lučin je prije toga novinarima izjavio da je član HNS-a od 1992. te da nikada nije smatrao da to treba skrivati, iako zbog dužnosti koje je obnašao i obnaša nije bio aktivan u dnevnoj politici.

“Izgovorena riječ je vrlo važna i svatko treba biti svjestan svoje pozicije kada izgovara riječi, pa kada ih ja izgovaram to nisu samo riječi Pere Lučina nego i rektora Sveučilišta u Rijeci koji predstavlja 20 tisuća ljudi”, izjavio je Lučin.

Novinare je zanimao i Lučinov komentar “pritiska na Studentski zbor riječkoga Sveučilišta zbog izbora za novoga rektora”. Aktualni rektor riječkoga Sveučilišta istaknuo je kako se “protivi bilo kakvu pritisku, smatra da je Studentski zbor sveučilišta dobro radio, iako uz neke pogreške, a uvjeren je da cijeli sustav izbora studentskih predstavnika, ne samo u Senat nego i u fakultetska tijela nije dobro uređen, zato su angažirani stručnjaci i pokrenut postupak uređivanja, a glavni nam cilj je osigurati autonomiju Studentskoga zbora”.

Komentiraj