VRDOLJAK: “Za proračun koji ne donosi rješenje ne možemo i nećemo glasati”

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u subotu je u izjavi medijima komentirao nacrt prijedloga državnog proračuna za 2020. godinu, koji je u petak predstavljen koalicijskim partnerima.

“HNS već više tjedana nudi kontinuirano rješenje i poziva na dijalog, jer bez dijaloga sigurno nećemo naći rješenje. Ponudili smo nekoliko rješenja, čak i jedno privremeno, do rješenja cjelokupnog problema koeficijenata u javnom sektoru. Jučer je predstavljen nacrt proračuna i nacrt proračuna nije predvidio ništa od ponuđenih rješenja.

Naš stav je prilično jasan: očekujemo da se u sljedećih nekoliko dana nađu rješenja i onda u proračunu koji će doći pred Vladu se uvrsti i jedno od predloženih i ispregovaranih rješenja ili se traži odgoda proračuna sa sjednice sljedećeg tjedna. Mi za proračun koji ne donosi rješenje ne možemo i nećemo glasati”, rekao je Ivan Vrdoljak.

Dodao je kako se radi o nacrtu proračuna te kako oni očekuju brza rješenja. “Očekujemo da se razgovara, da se pozove sindikate za stol, da se ponudi bilo koje od naših, ili drugih, rješenja koje će biti prihvaćeno i da se što prije fokus vrati na sadržaj reforme, na djecu koja zaslužuju imati dobre i motivirane profesore, a ne na štrajk koji je potpuno nepotreban”, rekao je Vrdoljak, kako prenosi N1.

“Krajnji rok je usvajanje proračuna. To znači – ako na sjednici Vlade ne bude proračuna, onda nije. Krajnji rok je kada se postigne dogovor i u proračunu koji tada više nije nacrt bude uvršteno nešto od predloženih rješenja”, naglasio je.

O današnjoj izjavi ministra Davora Božinovića, koji je poručio da HDZ nitko neće ucjenjivati, rekao je: “Činjenice su sljedeće: poslije 25 godina imamo reforme u školi, a učitelji i profesori koji se najviše mijenjaju zaslužuju veće plaće, a naša djeca dobre i motivirane profesore. To vam je kao kad sagradite kuću s dobrim temeljima, modernu, kvalitetnu, a onda ljudima kažete da ne mogu ući unutra”.

“Svatko tko pokušava osporavati jasno definirane ciljeve i programe, HNS stavlja u poziciju ucijenjenih. Nama to nije način komunikacije, te osjećaje želimo staviti sa strane i baviti se činjenicama. A činjenica je da se dijalogom može doći do rješenja”, poručio je Vrdoljak te zaključio da je HNS poznat kao stranka s jako dobro organiziranom infrastrukturom, što je dokaz da nemaju problema s izlaskom na izbore, u bilo kojem trenutku.

BOŽINOVIĆ: “Ako netko misli da može ucjenjivati HDZ, grdno se vara”

BEZ DOGOVORA O PLAĆAMA UČITELJA: HNS kaže da neće podržati proračun

Komentiraj