Patrik Macek/PIXSELL

VRDOLJAK TRAŽI OSTAVKU BARIŠIĆA “Kako će učitelji kazniti djecu kada je prvi čovjek znanosti i obrazovanja plagijator?”

Predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak u utorak je održao konferenciju za novinare na kojoj je pozvao ministra obrazovanja Pavu Barišića da podnese ostavku, te apelirao na premijera Andrej Plenkovića da Barišića razriješi dužnosti ukoliko ostavku ne podnese.

Vrdoljak je rekao kako je Barišić svjesno lagao, te ga nazvao plagijatorom. “Činjenica da je Barišić svjesno i izravno lagao tvrdeći suprotno razlog je za trenutnu i neopozivu ostavku”, rekao je Vrdoljak.

“Ostavka je jedini način da se zaštiti dignitet struke i dignitet institucije Ministarstva obrazovanja i da se vrati povjerenje građana u obrazovni proces. Na koji način će učitelji, nastavnici i profesori sankcionirati učenike u školama koji prepisuju, ako je prvi čovjek hrvatskog obrazovanja dokazani plagijator”, dodao je šef HNS-a.

Vrdoljak kaže kako nije problem samo u osobi Pave Barišića, već i u njegovom cijelom timu. Nastavljaju se vrlo ozbiljni skandali HDZ-a i Mosta s vrlo ozbiljnim posljedicama jer obrazovanje je budućnost Hrvatske”, rekao je Vedoljak i pozvao na hitnu reakciju akademske zajednice.

On je eksplicitno rekao da nije plagijator i da nije prepisivao. Ako ministar tvrdi jedno, a za par mjeseci se pokaže drugo onda nema ni najmanjeg prostora da on i dalje obnaša funkciju u zaštiti digniteta ministra obrazovanja. Želim živjeti u zemlji u kojoj je ovakvo ponašanje nedopustivo”, zaključio je Vrdoljak.

Podsjetimo, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju (OEZVO) odlučio je kako je ministar obrazovanja plagirao američkog filozofa Stephena Schlesingera. Prekršio je, naime, članak 8 stavak 3. Etičkog kodeksa OEZVO-a, koji se odnosi na plagiranje, odnosno “prepisivanje ili preuzimanje ideja, misli i riječi drugih autora”, prenosi N1.

Barišić je u svom članku preuzeo dijelove komentara Schlesingera, bez da je citirao izvor. Ipak, Odbor smatra i kako su Pavel Gregorić, Tomislav Janović i Davora Pećnjak, koji su Barišića prijavili i sami prekršili Etički kodeks. Dostavljanjem prijave na dvadeset različitih institucija i pravnih subjekata, oni su, smatra Odbor, “stvorili neprijateljsko radno, nastavno i akademsko okruženje uznemiravanjem”, što je krženje članka 5. Etičkog kodeksa.

Komentiraj