FaH

Vrdoljak pod pritiskom jer je pokazao sumnjive policijske dokumente, bez urudžbenog broja i pečata

Tomislav Vrdoljak, dožupan Šibensko-kninske županije, početkom prošlog tjedna upao je u dodatne probleme jer se preko lokalnog internetskog portala ŠibenikIN počeo braniti da nije u alkoholiziranom stanju skrivio prometnu nesreću u okolici Livna. Vrdoljak je to učinio nakon što je Nacional otkrio da jedan dio livanjskih policajaca sumnja kako su neki njihovi kolege lažirali okolnosti te prometne nesreće. Vrdoljak je tom lokalnom portalu otkrio policijske dokumente koji su naveli dio livanjskih policajaca da dodatno zatraže od svojih kolega na višim policijskim i obavještajnim razinama da se cijeli slučaj temeljito istraži. Oni su to zbog osjetljivosti slučaja učinili neformalnim kanalima, ali zato što su uvjereni da su dokumenti kojima se Vrdoljak brani u najmanju ruku sporni te da doista zataškavaju okolnosti pod kojima se dogodila prometna nesreća u kojoj je on sudjelovao.

Radi se o prometnoj nesreći koja se dogodila u petak, 24. srpnja 2015., u 21.15 sati na magistralnoj cesti između Šuice i Livna.

Na prijevoju Borova glava službeno vozilo marke Passat udarilo je u divljeg konja i slomilo mu nogu, nakon čega je životinja morala biti usmrćena. Vijest o toj prometnoj nezgodi u medije je dospjela nekoliko dana nakon tog događaja. Ubijena životinja pripadala je krdu divljih konja koje više od 40 godina obitava na visoravni Krug, na području od 140 kvadratnih kilometara. Radi se o krdu koje je jedno od najvećih u Europi i koje nikada ne napušta to područje. Kako se broj životinja zbog krivolova i drugih razloga počeo smanjivati, općina Livno proglasila je te konje zaštićenom vrstom. Godišnje se dogodi nekoliko takvih sličnih prometnih nezgoda.

Do prometne nezgode došlo je prilikom povratka HDZ-ovih dužnosnika sa stranačke klauzure iz Viteza. Prema javno dostupnim izvještajima o tom događaju, u društvu s kninskom gradonačelnicom Josipom Rimac i dožupanom Vrdoljakom u vozilu su bili i zamjenici gradonačelnice Nikola Blažević i Slaven Ivić. Prema pisanju više različitih medija, nakon očevida svi su napustili mjesto nesreće i nisu zatražili liječničku pomoć, ali su svi bili pomalo natučeni. Za šibenski portal Tris Josipa Rimac izjavila je da ne poznaje to područje, ali da je to bilo negdje u okolici Livna i da su automobilom naletjeli na krdo divljih konja. Korištenje službenog vozila za odlazak na stranačku klauzuru Josipa Rimac prigodno je pokušala opravdati tvrdeći da su u susjednoj državi imali niz poslova koje su morali obaviti u ime grada Knina. “Bili smo u obilasku kninskih gradova prijatelja u BiH, gdje smo donijeli pozivnice i dogovarali detalje oko proslave 20. obljetnice Oluje. Primjerice, s Tomislavgradom radimo monografiju o hrvatskim kraljevskim gradovima. Do proslave je ostalo jako malo vremena i imamo jako, jako puno posla”, pokušavala je diskutabilno korištenje službenog vozila za odlazak na put u inozemstvo opravdati Josipa Rimac.

Ona je potom za šibenski portal Tris izjavila: “Vozač je cijeli dan pio samo kavu i vodu, nije brzo vozio, ali bio je mrak i konji su skočili pred nas. Hvala Gospi da smo svi živi i zdravi”.

Više izvora tvrdi da Josipa Rimac nije govorila istinu kada je izjavila da je vozač cijeli dan pio samo kavu i vodu i da nije brzo vozio. Bosanski policijski izvori tvrde da je očevid nakon prometne nezgode obavio djelatnik livanjske policijske postaje, koji je o svemu odmah obavijestio načelnika livanjske policijske postaje. Tvrdi se da je zatražio od Tomislava Vrdoljaka da napravi alko-test i da je on bio pozitivan. Prema tvrdnjama bosanskih policijskih izvora, Vrdoljak je imao više od jednog promila alkohola u krvi, dok je oštećenje na vozilu sugeriralo da je vozio neprilagođenom brzinom na području gdje se zbog divljih konja trebalo voziti s oprezom.

Bosanski policijski izvori tvrde da su se sudionici te prometne nezgode potom odvezli u obližnji ugostiteljski objekt vlasnika Slavena Petričevića i da su ondje čekali dok se u livanjskoj policijskoj postaji radilo izvješće o događaju. Tvrdi se da je zapisnik Vrdoljaku na potpis donio zapovjednik livanjske policijske postaje i da ga je on oko 23 sata iste večeri i potpisao. Ako bi te tvrdnje bile točne, Vrdoljak je zapravo potpisao izvješće u komu se navodi da je prometnu nezgodu skrivio vozeći u alkoholiziranom stanju. Bosanski policijski izvori tvrde da se potom u cijeli slučaj upleo jedan visoki dužnosnik HDZ-a iz Hrvatske i da je kontaktirao Darinka Mihaljevića, ministra MUP-a Hercegbosanske županije. Mihaljevića je na tu funkciju nominirao lokalni HDZ. Bosanski policijski izvori tvrde da je Mihaljević potom preko šefa livanjske policijske postaje „pritisnuo“ prometnog policajca koji je sastavio sporni zapisnik da ga korigira i napravi novu verziju.

Policijski dokumenti koje je Vrdoljak pokazao u javnosti da bi demantirao navode po kojima je sporne večeri bio u alkoholiziranom stanju imaju nekoliko nedostataka. Zapisnik s Vrdoljakovom izjavom sugerira da je dao izjavu u livanjskoj policijskoj postaji i da se razgovor vodio u 22.30 te večeri. Dokument koji je Vrdoljak predočio nema kompletiran urudžbeni broj, niti postoji žig livanjske policijske postaje na potpisu policijskog djelatnika koji je taj razgovor vodio. Vrdoljak je u svoju obranu predočio i Zapisnik o ispitivanju alkoholiziranosti sudionika u prometu. U njemu se navodi da nije imao alkohola u krvi. Međutim, u istom dokumentu navodi se i da je alko-test proveden u 23.20 minuta, dakle dva sata nakon prometne nesreće i cijeli sat vremena nakon što je, ako je točan prvi dokument, Vrdoljak dao iskaz livanjskoj policiji. Doista zanimljiv način postupanja livanjske policije. Osim toga, zapisnik o alko-testu na sebi ima žig livanjske policije. Sve te okolnosti mogle bi dovesti i do još detaljnije provjere toga što se doista dogodilo sporne večeri. Josipa Rimac i prošli tjedan dodatno je ponovila da ostaje pri svojim izjavama da je Vrdoljak te večeri bio potpuno trijezan.

Komentiraj