hina

VRDOLJAK: “Nikada nisam prijetio Perhariću!”

Nakon što je u javnost iscurila vijest kako je potvrđena optužnica protiv predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka zbog prijetnji koje je 2015. kao ministar gospodarstva uputio hrvatskom članu Uprave NE Krško Hrvoju Perhariću, Vrdoljak je na konferenciji za medije govorio o detaljima prijave.

 Vrdoljak tvrdi da je protiv njega podignuta lažna kaznena prijava.

‘Nikada nisam prijetio’, kazao je na početku press konferencije Ivan Vrdoljak.

“Odmah na početku želim adresirati i pojasniti stvari, u pitanju je prijava na temelju lažnog iskaza i to ću i dokazati jer demokratske institucije su temelj demokratskog sustava i bez obzira što prijavu odbacujem, ja institucije poštujem. Nikada nisam prijetio, posebno obitelji, jer je i meni obitelj najveća vrijednost. A sve što želim da izađe iz ovog slučaja je istina”, rekao je Vrdoljak na početku press konferencije.

“U mandatu Perharića Hrvatska je izgubila više od 2 milijarde kuna. Tada sam želio zaštititi hrvatske nacionalne interese, hrvatska radna mjesta, hrvatske poduzetnike i tvrtke”, kazao je Vrdoljak. “Istina je da je čovjek dao lažni iskaz jer sam ga pozvao na odgovornost. Dao je lažni iskraz da me se diskreditira i zadrži poziciju i brine o slovenskim interesima”, kazao je Vrdoljak te je pozvao sve da se do zadnjeg detalja istraži da li se poštuje međudržavni ugovor.

“Kada se sve utvrdi svima će biti jasno da i prošle godine kada smo odlučili ući u Vladu nije bilo prvi puta da sam nacion alne interese stavio ispred svojih interesa”, kazao je Vrdoljak. “Optužnica je temeljena na iskazu Perharića, moji svjedoci nisu pozvani. Tvrdim da je to lažni iskaz”, ponovio je Vrdoljak. “Perharić je lažnim iskazom mene odlučio diskreditirati valjda kako bi se umilio Vladi koja je dolazila. “, kazao je Vrdoljak.

“Imao je jednog svjedoka, ja sam imao tri, ali oni nisu pozvani. Nemam izlist poziva ni snimku. To nije osobni odnos ministra gospodarstva i Perharića, nego interes Hrvatske. Irelevantno je koji je bio sat ili datum, najrelevantnije da sam tražio odgovornost osobe koja je godinama uništavala radna mjesta u Hrvatskoj i kada. “Prijavu odbijam, lažna prijava temeljena na lažnom iskazu, ali poštujem institucije”, ponovnio je Vrdoljak.

Podsjetimo, prema neslužbenim informacijama riječ je o optužnici iz studenoga 2017. koja je ovih dana potvrđena na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu. Prema pisanju medija razlog prijetnji navodno je bila Vrdoljakovo inzistiranje da Perhanić podnese ostavku na mjesto člana uprave Nuklearne elektrane Krško.

Optužnica je podignuta nakon što je Perhanić Vrdoljaka prijavio zbog prijetnje koju mu je navodno izrekao krajem 2015. kada je bio ministar gospodarstva.

Nakon informacije o optužnici Vrdojak je na svom facebook profilu objavio da je »kao ministar gospodarstva, štiteći interese Republike Hrvatske«, tražio odgovornost hrvatskog člana uprave Krškog Hrvoja Perharića zbog »nepoštivanja državnog ugovora na hrvatsku štetu«.

»Prema mojim informacijama, na preporuku slovenskih odvjetnika i slovenskog člana Uprave, predloženo je podizanje lažne kaznene prijave. Prijava se temelji isključivo na lažnom iskazu Hrvoja Perharića s ciljem očuvanja isključivo slovenskog interesa. Zbog ponašanja slovenske strane, uz podršku Hrvoja Perharića, Hrvatska gubi stotine radnih mjesta. Sutra ću ujutro iznijeti detalje na izvanrednoj konferenciji za medije«, objavio je Vrdoljak u četvrtak predvečer.

Komentiraj