Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u petak da će potpise koje su dali za razrješenje predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova potvrditi i kod glasovanja u Saboru te da neće glasovati za novi prijedlog imenovanja koji će doći od HDZ-a na tu dužnost, jer nemaju jasnu sliku većine.

Vrdoljak je na konferenciji za novinare u sjedištu HNS-a, nakon izvanredne sjednice stranačkog predsjedništva, ocijenio da se danas ponavlja situacija od prije godinu dana, kad je HNS tražio kod glasovanja o predsjedniku Sabora akademiku Željku Reineru da se artikulira jasna većina.

“To će biti trenutak kada će saborski zastupnici i političke opcije definirati jasnu većinu u Saboru. Mi u tome nećemo sudjelovati, jer glasamo protiv novog prijedloga za predsjednika Sabora”, poručio je Vrdoljak te pozvao predsjednika Vlade da, kako je rekao, u što skorije vrijeme jasno objavi javnosti koja je saborska većina postignuta, što su prioriteti njegove nove vlade i većine.

“Želja nam je u ovom trenutku naglasiti da se situacija koja je prouzročena ‘koalicijom kaosa’ HDZ-a i Mosta mora u što skorije vrijeme smiriti i stabilizirati. Hrvatska je država koja ima ozbiljne krizne točke – odnosi sa Slovenijom, granični problem, gospodarsko-financijsku ugrozu za sve proizvođače i dobavljače i zaposlenosti vezano za slučaj Agrokor, neriješen problem blokiranih u Hrvatskoj i u ovom trenutku najmanje što nam treba je dugotrajna politička kriza koja nije jasno artkulirana”, upozorio je Vrdoljak.

Prva dva zaključka – da glasamo za razrješenje Petrova i protiv novog imenovanja predsjednika Sabora – jasno govore da je stav HNS-a da ne koketiramo ni sa Mostom niti sa HDZ-om, jer su upravo te dvije stranke glavni i krivci što 18 mjeseci nemamo jasno artikuliranu politiku i jasnu Vladu. I vrlo vjerojatno idemo prema novoj krizi i potencijalno novim izborima, trećima u 18 mjeseci koji nas kumulativno koštaju oko milijardu kuna, rekao je Vrdoljak te HDZ i Most označio glavnim krivcima političke krize u Hrvatskoj.

Predsjednik HNS-a pozvao je sve sukobljene strane, čelništvo i ministre, sad već i neke bivše, da čuvaju dignitet politike, funkcija i institucija i stranaka koje zastupaju, Hrvatske i njezinih građana u Hrvatskom saboru.

Na upit o pokušaju stvaranja većine u oporbi, Vrdoljak je rekao kako o tome nisu razgovarali i da oni “ne preslaguju”.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.