Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je u četvrtak da Imunološki zavod neće u stečaj, a radnicima će u idućim danima biti isplaćena jedna ili dvije plaće.

 

  • Nije želio komentirati spekulacije hoće li Ina odustati od istraživanja i bušenja nafte na Jadranu, kao što je to napravio konzorcij tvrtki Marathon Oil i OMV.

 

“U dnevnoj sam komunikaciji s Upravom Imunološkog zavoda i ona će u slijedećih nekoliko dana isplatiti jednu ili dvije plaće na osnovu pozajmice koju su osigurali. Nakon toga, sukladno odluci Vlade, Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i HZZO preuzet će odgovornost za funkcioniranje Imunološkog zavoda. Imunološki zavod su uništavali 20 godina, mi ćemo ga spasiti”, kazao je ministar gospodarstva i potpredsjednik HNS-a odgovarajući na pitanja novinara nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na grobu osnivačice i doživotne počasne predsjednice HNS-a Savke Dabčević-Kučar na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Vrdoljak je istaknuo da Imunološki zavod neće ići u stečaj te da se proizvodni pogoni moraju izgraditi, što će i napraviti Ministarstvo zdravlja.

Nije želio komentirati spekulacije hoće li Ina odustati od istraživanja i bušenja nafte na Jadranu, kao što je to napravio konzorcij tvrtki Marathon Oil i OMV.

“To je vizionarski projekt i ako to netko misli napraviti za tri mjeseca, to ne ide tako. Mi smo zaštitili Jadran kao nitko nikada prije”, kazao je. Podsjetio je da su donesene strateške procjene utjecaja na okoliš, zakone, Agenciju za ugljikovodike te su uzeli podatke koji su do tada bili u Ini.

“Sve smo to napravili i po svaku cijenu nećemo potpisivati ugovore. Ako u njima ne nađemo gdje je interes Republike Hrvatske i naših građana u budućnosti, a to se događalo tijekom pregovora, ugovori se neće potpisati i ići će se u novi natječaj. Ugovori će se potpisati u onom trenutku kada zaštitimo hrvatske interese”, rekao je.

Dodao je da su sadašnji pregovori došli do točke kada nisu imali razloga prihvatiti nove uvjete, jer tada Hrvatska ne bi imala dovoljno interesa. “Po svaku cijenu ih nećemo potpisati. Hrvatska će sigurno imati koristi od ovog projekta u budućnosti. I to ne ova ili buduća Vlada, već generacije koje dolaze”, kazao je Vrdoljak novinarima.

Komentiraj