Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u petak je u Osijeku kako je u mandatu Vlade “čudnog eksperimenta Mosta i HDZ-a“, odnosno nakon njezina pada odlučeno da se neće realizirati projekt izgradnje Termoelektrane toplane (TE TO) Osijek, kojega je nazvao najvećim energetskim projektom u Hrvatskoj i najavio da će ga pokrenuti iduća Vlada u kojoj će sjediti i HNS.

Na brifingu i druženju s novinarima Vrdoljak je rekao kako su se u mandatu prošle Vlade obavile sve potrebne pripreme za realizaciju tog najvećeg projekta u Slavoniji i Baranji u posljednjih 25 godina, vrijednog 2,7 milijardi kuna i 500 megavata snage, koji je nakon odustajanja od Plomina bio jedini veliki bazni blok.

Napomenuo je kako je TE TO Osijek mogao zamijeniti uvoz energije te riješiti opskrbu toplinskom energijom toga grada, rekavši da su se prije toga godinama ishodile lokacijske dozvole za razne projekte u Osijeku, ali niti jedan nije realiziran. Vrdoljak je istaknuo kako će se ovaj projekt realizirati zbog Osijeka i Osječko-baranjske županije, ali prvenstveno zbog energetske slike Hrvatske.

Osječku i hrvatsku javnost upozorio je kako se eksperimenti više ne smiju dogoditi, jer je struka rekla da taj blok treba napraviti, budući je koristan i energetskoj mreži Hrvatske, kao i gradu Osijeku. Najavio je da će upravo zato jedan od poteza iduće iduće Vlade biti pokretanje realizacije projekta TE TO Osijek.

Na upit novinara kako komentira program Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a Vrdoljak je rekao kako ga nije vidio, a HSS-u je poželio dobrodošlicu u koaliciju predvođenu SDP-om, izrazivši uvjerenje da će HSS u toj koaliciji biti dodana vrijednost ako preuzmu odgovornost za ono što najbolje znaju i unaprijede hrvatsko selo.

Od Mosta, pak, očekuje da će biti mala nekonstruktivna oporba, dok politički projekt formiranja građanskog centra smatra perspektivom koja će spriječiti pojavu eksperimenata u hrvatskoj politici, kao što je u ovom slučaju, tvrdi, bio Most.

Komentiraj