VRATIO SE U SPLIT: “Svi pametuju a nitko me nije pregledao kad sam se vratio iz Kine”

Splićanin srednje životne dobi, koji već godinama živi i radi u Kini kao diplomirani inženjer brodogradnje, a koji se vratio zbog novog koronavirusa, sada boravi u izolaciji kod svoje kuće.

U Splitu je već nekoliko dana, a u Hrvatsku je iz Kine ušao preko Dohe. Kaže kako ga po dolasku nitko nije kontaktirao iako je ravnatelj HZJZ-a dr. Krunoslav Capak za jednu televiziju kazao da će osobe koje su došle iz Kine na dnevnoj bazi kontaktirati epidemiolozi i da će se tako provjeravati ima li ta osoba simptome koji bi mogli upućivati na novi koronavirus.

Ovaj Splićanin je, kako kaže, po dolasku u Hrvatsku sam nazvao epidemiologa kojeg mu je prijatelj preporučio.

”Da se ja sam nisam javio splitskim epidemiolozima, oni uopće ne bi ni znali da sam ja bio u Kini i da sam se vratio doma. Kako bi oni uspjeli doći do mene, odakle bi znali moj broj mobitela ili adresu stanovanja. Izgleda mi da svi u Hrvatskoj nešto pametuju oko novog koronavirusa, a da se jako malo radi na samoj prevenciji”, kaže Splićanin.

Iako mu je rečeno da se normalno ponaša, odnosno da se može slobodno kretati i družiti s drugim ljudima, on je svojevoljno odlučio biti u izolaciji.

”Moram biti odgovoran i prema sebi i prema drugima. Nitko mi nije rekao da boravim kod kuće tih 14 dana, dok traje moguća inkubacija, to sam odlučio sam.”

Ipak, kako kaže, uvjeren je da nije pokupio virus.

”Na otoku na kojemu sam u Kini radio i boravio samo je jedna osoba, dok sam ja bio tamo, imala simptome zaraze koronavirus“, kaže Splićanin za Slobodnu Dalmaciju.

Komentiraj