Vratio se Filozofski teatar. Rekordan broj gledatelja na gostovanju ‘Elvisa filozofije’ Slavoja Žižeka

Filozofski teatar vratio se u zagrebački HNK nakon duže stanke zbog pandemije koronavirusa. Prvi gost nove sezone bio je slovenski filozof Slavoj Žižek. Ulaznice su, piše HRT, planule u samo nekoliko dana, a prodan je i rekordan broj live stream ulaznica – 529. Tako je prvo gostovanje u novom Filozofskom teatru pratilo više od 1200 osoba.

Žižek je održao predavanje pod nazivom “Što poslije kapitalizma. Idemo li u feudalizam ili komunizam”, što je svojevrsni nastavak njegova posljednjeg nastupa iz 2019. koji je nazvao prema svojoj najnovijoj knjizi “Nebo u neredu”. Živimo u metafizičkom neredu, smatra Žižek, i kaos je užasan.

“Danas je kaos u nebu samom. Nedostaje nam osnovna orijentacija i to u svakidašnjem smislu. Vlada nezadovoljstvo sa samom liberalnom demokracijom i to je veliki problem”, rekao je.

Žižek vrijeme u kojemu živimo naziva neofeudalizmom. “Što je danas Amazon ili Facebook? Zuckerberg ili Bill Gates su vlasnici prostora u kojemu mogu ja iskorištavati tebe ili ti mene. Sam taj prostor je privatiziran. To je užas”, poručio je.

Jedan od najvulgarnijih tekstova današnjice je, prema Žižekovu mišljenju, Zuckerbergov “Manifest o metaverzumu” kojega naziva manifestom neofeudalizma. Objasnio je da on nudi digitalni svijet u kojemu, oslobođeni prljavih svakidašnjih stvari, idealno komuniciramo bez bolova i rascjepa. “Ali, on je vlasnik toga. On, kao feudalac našeg zajedničkog prostora”, poručio je.

Ono što nas očekuje, smatra, nije povratak na staro, nego promjena našeg načina života. “Problem je u tome što smo svi u teoriji za promjene, no ne želimo platiti cijenu za njih”, poručio je, prenosi HRT.

Filozofski teatar jedan je od najpopularnijih programa zagrebačkog HNK-a koji je pokrenut za mandata intendantice Dubravke Vrgoč, a koji uređuje i vodi filozof Srećko Horvat, posljednjih je godina u Zagreb doveo najpoznatije ekonomiste, filozofe, književnike, glumce, glazbene zvijezde i nobelovce. Gosti Filozofskoga teatra bili su Herta Müller, Yanis Varoufakis, M.I.A., Vanessa Redgrave, Ece Temelkuran, Tariq Ali i mnogi drugi.

Žižek je nazivan ‘Elvisom filozofije‘ i najopasnijim filozofom Zapada, objavio je više od 30 knjiga iz područja filozofije i teorije psihoanalize, među kojima su mnoge prevedene i na hrvatski jezik.

Komentiraj