Vraća se mjera roditelj odgojitelj! Tomaševićevu odluku sud proglasio nazakonitom

Visoki upravni sud proglasio je u utorak odluku zagrebačkog gradonačelnika o izmjeni mjere roditelj-odgojitelj – nezakonitom.

“Osporavana odluka nema povratno djelovanje, nego je riječ o kvazi retroaktivnosti. Polazeći od pravne teorije, pribavljenih mišljenja profesora s tri pravna fakulteta, korisnici konkretne mjere imali su legitimna očekivanja utemeljena na pravomoćnim upravnim aktima. Stoga je u konkretnom predmetu bilo potrebno provesti test razmjernosti. Smatram da je test razmjernosti pokazao da su ciljevi koje je Grad Zagreb želio postići donošenjem osporavane mjere legitimni, međutim, mišljenja sam da nova mjera nije razmjerna cilju koji se novom mjerom želio postići”, navodi Visoki upravni sud.

Pred zgradom suda nalaze se roditelji odgojitelji i Željka Markić. “Danas je pobijedila istina, pravo, zakon i Ustav Republike Hrvatske kroz odluku kojom je ukinuta odluka o pravima roditelja-odgojitelja. Poručujemo svima da se isplati boriti, da je cilj dostižan, da treba biti uporan i nepokolebljiv. Suci suda su prepoznali argumente i odlučili su da nije uzeto u obzir praksa Europskog suda za ljudska prava”, rekao je novinarima odvjetnik Karlo Novosel. Dodao je da će troškove cijelog procesa snositi građani.

“Ako vjeruješ u pravo, treba se ustati i ne se bojati. Nitko nije nedodirljiv. Osam mjeseci je trajala ova borba. Učili smo od boljih, ovo je rezultat i u miru možemo nastaviti koristiti stečeno pravo. Korisnici moraju biti u miru. Nitko nije smio zadirati u stečeno pravo”, rekla je Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja.

“Hvala svim roditeljima koji su vjerovali u pravo i u pravdu, koji su se danonoćno borili protiv gradonačelnika. Najveće hvala gospodinu Ivici Lovriću koji se borio za nas i u svakom trenu nam bio dostupan. Nastavljamo dalje ovako kako je i bilo, sretni”, poručila je.

Izjavu je dala i izvršna direktorica udruge U ime obitelji Željka Markić. Poručila je da će se korisnici moći nastaviti brinuti o svojoj djeci. “Ovo je pobjeda mama i tata nad samovoljom nesposobnog Tomaševića. Tomašević je sve ovo vrijeme trošio na borbu protiv obitelji i djece, umjesto da se bavio smećem. Iznosio je i laži da ova mjera nije uspješna”, rekla je Markić i dodala da očekuju da gradonačelnik i njegovi zamjenici snose odgovornost i daju ostavku. “Ovakva vlast Zagrebu nije potrebna”, poručila je Markić.

Ivica Lovrić, bivši pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, istaknuo je kako je potvrđeno da je Tomaševićeva odluka izrazito protuzakonita. “Jednostavno nešto što je neprimjereno i neshvatljivo bilo gdje. Na čelu grada imamo čovjeka koji je sustavno lagao i sijao laži u oporbi. Svakodnevno širi laži i obmane. Gospodina Tomaševića i njegove zamjenike pozivam na ostavku. To je jedino rješenje u situaciji kada ste donijeli štetnu i protuzakonitu odluku. Nikakvo etičko pravo Tomašević nema da ostane na čelu grada. Najbolje za njega je da podnese ostavku”, rekao je Lovrić.

Potpredsjednik Gradske skupštine Nenad Predovan rekao je kako su se oporbeni zastupnici u skupštini borili da odluka bude ovakva kakva je danas. “Vrlo snažna poruka za politiku u Hrvatskoj. Tomašević nije uzimao u obzir zakon, nije se obazirao na sudbine ljudi ni na zakon. Donio je odluku kakvu je donio. Stranka rada i solidarnosti tražit će političku odgovornost Tomaševića i njegovu ostavku”, rekao je Lovrić.

 

Tomašević: “Razočarani smo. Ostavljen je manevarski prostor da se odluka promijeni”

 

Komentiraj