Vozaču kosovskog autobusa određen je jednomjesečni istražni zatvor

Vozaču kosovskog autobusa, u čijem je slijetanju u nedjelju ujutro poginulo deset i ozlijeđeno više desetaka osoba, određen je jednomjesečni istražni zatvor.

Vozač (52) se na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu branio šutnjom. Nakon ispitivanja zamjenik županijske državne odvjetnice Franjo Kopunić rekao je da su za njega zatražili istražni zatvor.

“Sudac istrage je odredio pritvor, odnosno istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog eventualne mogućnosti napuštanja Republike Hrvatske, odnosno bijega. On će sad biti upućen u zatvor. On se danas samo izjašnjavao o istražnom zatvoru, nije davao nikakav iskaz”, izjavio je zamjenik županijske državne odvjetnice Kopunić.

“U niti jednom trenutku mi nije rekao da je zaspao”, rekao je odvjetnik vozača Igor Cišper. Dodao je da ne može otkriti što mu je vozač rekao, a potvrdio je da će ga braniti on i Ljubo Pavasović Visković.

“Istražni zatvor određen je zbog opasnosti da će pobjeći, on je državljanin Republike Kosovo, Hrvatska ima neke ugovore s Kosovom, ali nema ugovor o izručenja svojih državljana protiv koji se vode kazneni postupci. Postupak će se voditi u Hrvatskoj, ali postoji mogućnost da će se voditi i na Kosovu. Postoji takav ugovor između Hrvatske i Kosova. Takav prijedlog mora doći od države. Državni odvjetnik je najavio da će predložiti ispitivanje nekoliko svjedoka koji su bili u autobusu, pa će danas biti održano još jedno ročište”, rekao je novinarima sudac istrage Mile Soldo.

 

Županijsko državno odvjetništvo u ponedjeljak je izvijestilo da je osumnjičeni 52-godišnji vozač u trenutku nesreće bio je umoran i nesposoban za sigurno upravljanje vozilom.

U priopćenju su dodali da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 52-godišnjak 25. srpnja oko 6:15, protivno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, upravljao autobusom južnom kolničkom trakom autoceste A3 kod mjesta Sibinj i da se u stanju umora i nesposobnosti za sigurno upravljanje vozilom nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika, pa je skrenuo u desnu stranu na travnatu površinu s južne strane.

Komentiraj