FaH

VOZAČI OPREZ: Počela nova školska godina

Danas počinje nova školska godina. Oko 40 tisuća prvašića sjest će u školske klupe prvi put.

U osnovne škole bit će upisano oko 42 tisuće prvašića, što je nešto više od prošlogodišnjeg broja od 41.326 učenika koji su završili prvi razred osnovne škole. U prvi razred srednje škole upisano je po privremenim podacima 42.676 učenika.

 

Kao i dosadašnjih godina policija će početkom godine provoditi svoju akciju “Poštujte naše znakove”, kojom se želi skrenuti pozornost javnosti na djecu u prometu, posebice na prvašiće kojima je to najčešće prvi samostalni kontakt s prometom.

Policija će pojačano nadzirati prometnice i raskrižja u blizini škola, kontrolirati brzinu kretanja vozila te sankcionirati nepropisno parkirana vozila na prometnicama u zonama škola, a provodit će se i pojačani nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

Iz policije upozoravaju na opasnosti kojima će biti izloženi na putu do škole, a vozače i ostale sudionike u prometu pozivaju na oprez, posebno u blizini škola.

Policija će već u prvim danima školske godine početi obilaziti prve razrede kako bi učenike naučili pravilnom ponašanju u prometu.
“Kroz suradnju sa školom i roditeljima preporučujemo da prvih desetak dana roditelji prate prvašića na putu u školu i ukazuju mu na potencijalne opasnosti odnosno kako ih izbjeći”, rekao je Forjan.

Zbog početka školske godine Hrvatski autoklub (HAK) pozvao je vozače na dodatni oprez i obavezno poštivanje ograničenja od 40 km/h, osobito u blizini škola i vrtića, ali i na cestama u naseljima koje vode u smjeru škola.

Roditeljima savjetuje da prvih dana prate djecu u školu i putem ih upozoravaju na opasna mjesta, a djeci da hodaju pločnikom ili lijevom stranom kolnika, ako su u grupi u koloni, jedan iza drugoga te da cestu prelaze samo preko pješačkog prijelaza i na zeleno svjetlo.

Komentiraj