VOZAČI OPREZ I STRPLJENJE Na ulicama se nalazi more nestašnih školaraca

pixabay

Zagrebačka policija će s početkom nove školske godine pojačano nadzirati promet u zonama škola u kojima je brzina kretanja ograničena na 40 kilometara na sat kako bi „najranjiviji“ sudionici u cestovnom prometu sigurno svladavali put do škole i natrag.

No, da bi se izbjegli neželjeni događaji, svi trebaju biti pažljivi – od vozača do roditelja, koji prilikom dovođenja djece često nepropisno parkiraju u zonama škola, ugrožavajući sigurnost mališana.

Viktor Forjan iz Službe za sigurnost cestovnog prometa pozvao je sve sudionike u prometu da se ponašaju oprezno, odgovorno te da poštuju prometne znakove jer je od danas na području grada Zagreba i Zagrebačke županije u prve razrede više od 170 škola kreće oko 12,100 učenika.

Podsjećajući da je brzina vožnje u zonama škola ograničena na 40 kilometara, Forjan je pozvao vozače da vode računa kako djeca ne poznaju dovoljno prometne propise te da, primijete li nesigurno dijete zaustave vozilo i rukom mu pokažu da može sigurno prijeći cestu.

Djeca su zaigrana i teže uočljiva ostalim sudionicima u prometu

Vozači trebaju voditi računa da su djeca nižeg rasta zbog čega su teže uočljivi ostalim sudionicima u prometu, također imaju smanjenu sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu, a zbog zaigranosti često reagiraju nenadano i nemaju razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.

Roditeljima policija savjetuje da razgovaraju s djecom o prometu i ukažu im na moguće opasnosti, negativne i pozitivne primjere u prometu te svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja.

Ako je vaše dijete prvoškolac posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole, odaberite najsigurniji put i po njemu uvježbavajte sigurno kretanje, ukažite djetetu na opasna mjesta, ispravite dijete kad pogriješi, pratite ‘prvašiće’ u i iz škole barem prvih desetak dana, kažu u policiji.

Pozivaju roditelje da se pobrinu da im djeca imaju reflektirajuću odjeću, obuću i torbu te da djecu prevoze na propisan način, što od početka kolovoza znači da se djecu nižu od 150 centimetara smije prevoziti na mjestu suvozača samo smještenu u dječjim sjedalicama. Na sjedalima koja nisu prednja djecu nižu od 135 centimetara smije se prevoziti samo u sjedalicama.

Forjan je posebno pozvao roditelje da vlastitim primjerom pokažu djetetu ispravan način ponašanja  u prometu i da nikad, bez obzira koliko se žurili, u pratnji djeteta ne rade prometne prekršaje. Pozvao ih je također da ne parkiraju nepropisno u zoni škole te da djeca u vozilo ulaze i iz vozila izlaze na nogostup, a ne na kolnik.

Najmlađim sudionicima u prometu, policija savjetuje da se kreću samo po nogostupu, cestu prelaze samo preko ‘zebre’ i na zeleno, obvezno provjere ima li vozila i samo ako ih nema prelaze cestu. Ako stalno ima vozila, sačekajte da se vozilo zaustavi i vozač vam rukom pokaže da možete sigurno prijeći cestu, savjetuje policija djeci.

Policijske aktivnosti tijekom provođenja akcije „Poštujte naše znakove“

Policiji će u rujnu nadzor prometa u zonama osnovnih škola biti prioritet pa će promet nadzirati s maksimalnim brojem policajaca i pripadnika prometne jedinice mladeži.

Tijekom rujna, policijski službenici održat će predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola te upoznavati djecu sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, također će  učenicima podijeliti reflektirajuće kišne kabanice.

Policajci će biti nazočni prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

Tijekom rujna, policija će posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u školu.

Osim što će po potrebi i upravljati prometom, policija će kažnjavati nedisciplinirane vozače koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu.

Dodatnom akcijom Sigurno u prometu policija će u petak ispred zagrebačkog HNK sve sudionike u prometu, posebno vozače upozoriti na djecu u prometu.

Po policijskim podacima za prvih osam mjeseci 2017. djeca su sudjelovala u ukupno 237 prometnih nesreća u kojima je poginulo jedno dijete putnik iz osobnog automobila.

Komentiraj