Vozač poljskog autobusa imao je 72 godine

Kako HRT neslužbeno doznaje od izvora bliskog Državnom odvjetništvu u Varaždinu, vozač koji je izgubio nadzor nad autobusom imao je 72 godine, nije bio pod utjecajem alkohola ili opojnih droga i nije bolovao od akutnih bolesti. Obdukcija je završila i tijela nesretnih putnika, vozača i suvozača bit će predana obiteljima.

Dvoje teško ozlijeđenih Poljaka i dalje je u kritičnom stanju, dok je stanje ostalih zbrinutih u hrvatskim bolnicama uglavnom stabilno, doznaje se u ponedjeljak u Ministarstvu zdravstva o stanju putnika poljskog autobusa nakon nesreće u subotu na autocesti A4. Poljska planira ovaj tjedan, moguće već u srijedu, vratiti kući desetak ozlijeđenih u prometnoj nesreći autobusa kod Brezničkog Huma u kojoj je život izgubilo 12 ljudi, najavio je zamjenik poljskog ministra zdravstva.

ŽDO: Oba vozača poljskog autobusa poginula u nesreći, obavljene obdukcije

U varaždinskoj Općoj bolnici i dalje je sedmero pacijenata koji su stradali u slijetanju autobusa s autoceste kod Brezničkog Huma. Dvoje je još kritično. U bolnici u Čakovcu dvije su žene s teškim ozljedama. Ipak, stanje im je stabilno. Bolnica im je – u suradnji s Međimurskom županijom – osigurala stručnu psihološku pomoć te prevoditelje.

“Odmah smo reagirali da se pacijenticama osigura psihosocijalna pomoć, to je jedna velika tragedija. Tragedija na osobnoj razini. Jednako tako i prevoditelj, kada ste u stranoj državi, ne znate jezik, a morate s nekim razgovarati”, rekao je međimurski župan Matija Posavec.

“Mi se nadamo da ćemo pacijentice otpustiti sredinom ili krajem tjedna, ali sve ovisi o tome kako će težina njihovih ozljeda to dopuštati. Mi smo u kontaktu s Ministarstvom i s poljskim izaslanicima, sve će se koordinirati u skladu s time kako kirurzi kažu da ozljede dopuštaju”, ističe ravnatelj Županijske bolnice u Čakovcu Igor Šegović.

U Klinici za trumatologiju u Zagrebu je trenutačno osam ozlijeđenih putnika, svi su stabilno, stanje im ide na bolje. Rekli su nam da su za vikend završene sve potrebne operacije te se nadaju da ih više neće biti. Za vikend je operirano sedam od osam ozlijeđenih. Petero ozlijeđenih smješteno je u KBC Zagreb, svi su također stabilno te se stanje poboljšava. Posjetila su ih dva svećenika koji govore poljski pa ih je to dodatno razveselilo. U KB Dubrava smješteno je šest ozlijeđenih, četvero ih je na intenzivnom liječenju i jedna je pacijentica danas dodatno operirana. Kada ne bude postojao niti najmanji rizik za zdravstveno stanje, tada će pacijenti napustiti Hrvatsku.

Svih osam pacijenata koji su u subotu ujutro primljeni u Kliniku za traumatologiju su dobro. Njih sedam je zaprimljeno radi operativnog liječenja i svi su operirani tijekom vikenda. Tri su bolesnika u jedinici intenzivnog liječenja i stabilno su nakon operacije, izjavio je Mario Malović, specijalist opće kirurgije, ortopedije i traumatologije.

“Planiramo vjerojatno ovaj tjedan, možda čak u srijedu, u Poljsku prevesti one koji mogu biti prevezeni. To bi mogla biti grupa od 10 ljudi”, izjavio je zamjenik poljskog ministra zdravstva Waldemar Kraska za poljsku agenciju PAP.

On je kazao kako su poljske vlasti u stalnom kontaktu s bolnicama u kojima se nalazi tridesetak ozlijeđenih Poljaka. Poljska je u kontaktu i s obiteljima žrtava koje su stigle u Hrvatsku.

“Pružili smo im smještaj i psihološku pomoć jer je to veoma važno za njih u ovom trenutku. Jučer je i tužitelj prvi put pregledao autobus, a prtljaga i dokumenti već su predani onima u hrvatskim bolnicama”, kazao je, dodajući kako još uvijek nije završena identifikacija poginulih – devetero je već identificirano, a troje nije. “To traje dugo, no moramo biti 100 posto sigurno da su to ti ljudi”, naglasio je Kaska.

Zamjenik ministra rekao da je medicinska skrb u Hrvatskoj na visokoj razini, što su naglasili i oni koji su hospitalizirani.

U subotnjoj prometnoj nesreći 12 je osoba izgubilo život, a 32 su ozlijeđene. Autobus je putnike vozio na hodočašće u Međugorje.

Četvero Poljaka se vratilo kući u noći na nedjelju, a još četvero je već napustilo bolnice u nedjelju popodne,

Komentiraj