Vox Feminae Festival

VOX FEMINAE FESTIVAL Festival koji promovira stvaralaštvo žena i problematizira pitanja roda

Jedanaesto izdanje Vox Feminae Festivala održava se od 25. do 29.10. u Gradu Zagrebu te i ove godine promovira stvaralaštvo žena i problematizira pitanja roda kroz međunarodni filmski, diskusijski, prezentacijski, radionički te zabavni program.

Filmski program smješten je u CeKaTe (Park stara Trešnjevka 1), dok se forumski održava u Ozaljskoj 16 (Šesnaestici) – novom kulturno-društvenom centru za građane/ke na zagrebačkoj Trešnjevci. Vlastita soba za Trešnjevčane i Trešnjevčanke svoja vrata otvara u petak (27.10.) s izložbom ‘Mama je bila u pravu’ ilustratorice Rine Barbarić, inače autorice ovogodišnjih festivalskih vizuala.

Uz Antonia Grgića organizatorice pripremaju prosvjednu akciju za samo festivalsko otvorenje 25.10. na Trgu bana Jelačića gdje će od 11 sati biti rađena spomen-sjena uklonjenom spomeniku Antifašističke fronte žena. U izvedbenom se programu ističe i performans umjetnice Luke Prelas ‘Jesam dobra?’, kroz kojeg predstavlja proces prilagodbe sebi i društvenim očekivanjima prilikom tranzicije u drugi spol.

Ove godine Vox Feminae Festival ima i program za najmlađe (kao i one koje se tako osjećaju) ujutro u subotu (28.10.) bit će izvedena predstava ‘Šareni gavrani’ organizirana u suradnji s udrugom Kozlići. Predstavi slijedi i interesantno predavanje o ženskim likovima u Harry Potter serijalu.

Festivalski program donosi i brojne druge društvene i edukativne aktivnosti za posjetitelje/ice. Ravno s društvenih mreža na metlama slijeću voditeljice Facebook stranice ‘Sve su to vještice’ s kojima će se izrađivati anti-seksistički stickeri i stripovi. Jasna Žmak prisutne će upoznati s prvom bojankom za odrasle posvećenoj ženskom tijelu ‘Cunt Coloring Book’; dok će Ivana Radačić i Carol Harrington informirati prisutne o rezultatima istraživanja o prostituciji u Hrvatskoj.

Osim nove festivalske lokacije, posebnost je ovogodišnjeg festivala i predstavljanje društvene igre ‘Strašne žene’, kojom jednoj od omiljenih rubrika portala Voxfeminae.net udišemo novi život i selimo u ruke svih ljubitelja društvenih aktivnosti i umjetnosti. Svaka karta pravo je malo umjetničko djelo Ane Kovačić, Rine Barbarić, Tee Šokac, Željke Tkalčec, Nataše Rašović, Ivane Štrukelj, Branke Hollingsworth i Sanje Stojković. Igra će biti predstavljena u nedjelju (29.10.) u ‘Šesnaestici’, a tim će je povodom publika moći zaigrati i kupiti.

Unutar filmskog programa u CeKaTe-u posebno se ističu ostvarenja ‘Zasviraj svoj rod’ (Play Your Gender) koji tematizira rodni jaz u glazbenoj industriji (27. i 29.10.); svojevrsni dokumentarac ceste ‘Feminista’ kojem će nazočiti redateljica Myriam Fougère (26.10.) te projekcija hrvatskog kandidata za nagradu Oscar – filma Hane Jušić ‘Ne gledaj mi u pijat’ (28.10.).

Za ludi festivalski provod brinu se ‘tranđeli’ iz kolektiva House of Flamingo i sestrinskog festivala DRAGram; kroz suorganizaciju izložbe Ines Kotarac ‘My Queens’ i drag show program u Močvari.

Sav festivalski program, izuzev drag show programa u Močvari, je besplatan.

Više informacija o programu na: http://www.voxfeminae.net/2017

Komentiraj