Von der Leyen: “Imam dobre vijesti za Hrvatsku”

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak je u razgovoru za HRT poručila da ima dobre vijesti za Hrvatsku. Naime, kako je rekla, od utorka će Hrvatskoj biti dostupno 500 mil. eura iz programa SURE.

“To su osobito dobre vijesti za zaposlene i tvrtke jer im programom SURE poručujemo: ne otpuštajte radnike, mi ćemo isptatiti dio njihovih plaća čak i ako ne rade dovoljno. Ne zadržite li radnike i njihovo znanje i vještine nećete moći preuzeti nove narudžbe kada se oporavite”, kazala je von der Leyen.

Naglasila je da je riječ o mjeri koja će zaštititi tvrtke i radnike tijekom pandemije, dok se ekonomija ne oporavi. Dodaje da će druga tranša Hrvatskoj biti isplaćena kasnije – u ukupno milijarde eura iz SURE programa.

Von der Leyen smatra da gospodarstvu treba puno više od SURE programa, pa je Komisija predložila program za oporavak “Sljedeća generacija EU-a” iz kojeg će Hrvatskoj biti na raspolaganju 6 mlrd. eura.

“Želimo to zajednički investirati u modernizaciju, u “novi zeleni dogovor”, kako bi naše jedinstveno tržište postalo jače”, istaknula je u pozvala sve članice da imaju na umu kako je EU u jako dubokoj krizi izazvanoj pandemijom te da radnici i tvrtke trebaju ta sredstva.

Predsjednica EK objavila je da će Komisija već sutra imati još jedan ugovor o nabavi cjepiva protiv koronavirusa – s europskom farmaceutskom tvrtkom Cure Vac za 405 milijuna doza cjepiva. “Ovo je 5. ugovor koji je EK potpisala s nekom farmaceutskom tvrtkom. Moramo osigurati da su cjepiva učinkovita i sigurna. Čim dobijemo cjepivo, svaka država članica će istovremeno pod istim uvjetima na njih imati pristup”, rekla je čelnica Komisije.

Komentiraj