Američka novinarka i DJ-ica Andi Harriman istražuje gothic i postpunk supkulturu ’80-ih godina, o čemu je i napisala knjigu. U potrazi za takvom glazbom koja se izvodila u bivšoj državi, Andi Harriman posjetila je Zagreb i Ljubljanu, gdje je otkrila Paraf, Borghesiu, Mizar i Laibach

Andi Harriman nije imala puno doticaja s urbanom kulturom 80-ih godina jer je rođena 1985. godine u malom američkom gradiću Pulaski, u američkoj saveznoj državi Virginiji. Tijekom odrastanja i pohađanja Savannah College Of Art And Design upoznala se sa supkulturom 80-ih i trajno se zaljubila u gothic i postpunk supkulturu, otkrivajući glazbu koja žanrovski prati to razdoblje. Nakon što se preselila u New York, počela je raditi na knjizi „Some Wear Leather, Some Wear Lace: The Worldwide Compendium of Postpunk and Goth in the 1980s“ koja je nakon skoro tri godine rada objavljena u kolovozu 2014. godine. Knjiga je u SAD-u dobila iznimno pozitivne kritike, a Andi Harriman time je potvrdila svoju odluku da djeluje na američkoj glazbenoj sceni. Osim što piše za brojne američke magazine i portale radi i kao DJ-ica u njujorškom klubu Bossa Nova Civic i održava večer posvećenu gothic i industrial glazbi pod nazivom „Sythicide“ te vodi radijski show „Blackdoor“ na njujorškom radiju Newton. Krajem prošle godine boravila je u Zagrebu i Ljubljani kako bi se upoznala s gothic i postpunk supkulturom bivše Jugoslavije.

NACIONAL: Nedavno ste boravili u Hrvatskoj i Sloveniji povodom teksta koji pišete o postpunk kulturi 80-ih u bivšoj Jugoslaviji. Što vas je privuklo toj sceni?

Privukle su me države bivše Jugoslavije jer o njima nisam znala ništa. Činile su se jako „drugačije“ u usporedbi sa SAD-om i zapadnom Europom. Moj interes pojačao se kada sam upoznala Miljenka Rajakovića koji je kao DJ Mary 2016. nastupao na festivalu Wave-Gothic-Treffen. Nikada dotad nisam upoznala nikoga iz istočne Europe i odmah sam se zainteresirala za njegov rad…

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj

PREKOSaša Zinaja
Podijeli objavu
Prethodni članakSirijci tvrde da nisu koristili sarin
Sljedeći članakNovi kiks Reala, Modrić sam zaustavio kontranapad pretrčavši 70 metara
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.