Vojska u Zimbabveu poručila je danas ujutro kako nije na djelu udar u toj državi te kako je predsjednik Robert Mugabe siguran, a da je njezino raspoređivanje izvedeno kako bi se ‘kriminalci’ oko predsjednika spriječili u izazivanju ekonomske i društvene patnje.

“Robert Mugabe i njegova obitelj su živi i zdravi i na sigurnome”, kazao je vojni glasnogovornik.

“Ovo nije vojno preuzimanje vlasti. Ono što vojska radi je pacificiranje političke, društvene i ekonomske situacije”, dodao je, kazavši kako poziva “druge državne servise da surađuju na dobrobit zemlje”.

Zimbabveanski vojnici i tenkovi blokirali su ulice u glavnom gradu u kojima se nalaze glavni vladini uredi, parlament i sudovi, naveli su svjedoci za Reuters.

Istodobno, Zimbabveanci su stali u redove pred bankama kako bi podigli gotovinu.

“Naš su jedini cilj kriminalci oko njega (Mugabea) koji su počinili zločine i izazvali društvene i ekonomske patnje u zemlji. Želimo ih privesti pravdi”, rekao je u srijedu na nacionalnoj televiziji general SB Moyo, šef vojne logistike.

“Čim završimo misiju, očekujemo da se situacija vrati u normalu”, dodao je.

Vojska je u srijedu zatočila ministra financija Ignatiusa Chomboa, naveo je vladin izvor. Chombo je bio vodeći član tzv. ‘G40’, frakcije vladajuće ZANU-PF stranke, koju vodi Mugabeova supruga Grace, koja se natječe za njegovu nasljednicu na vlasti.

Vojnici su u utorak popodne izašli na ulice, a navečer su zauzeli i državnu televiziju, glavni medij u službi predsjednika Mugabea, nakon što je Mugabeova vladajuća stranka optužila zapovjednika vojske za izdaju, pokrenuvši spekulacije o vojnom udaru.

U ponedjeljak je glavni vojni zapovjednik, general Constantino Chiwenga, zaprijetio da će stati na kraj čistkama ratnih veterana koji podupiru svrgnutoga potpredsjednika Emersona Mnangagwu, koji, kao ratni veteran, uživa popularnost i smatran je Mugabeovim nasljednikom, no prošloga ga je tjedna predsjednik svrgnuo.

Malo nakon izlaska vojske na ulice, u središtu Hararea čule su se tri eksplozije.

Unatoč raspoređivanju vojske do sada nije bilo objavljeno ni riječi o mogućoj sudbini predsjednika Mugabea (93), koji vodi zemlju od stjecanja neovisnosti od Britanije 1980.

Jedini službeni komentar došao je od veleposlanika Zimbabvea u Južnoj Africi koji je ustvrdio da nema ni riječi o udaru protiv Mugabea te da je vlada ‘netaknuta’.

Američko veleposlanstvo u Zimbabveu objavilo je na svojoj Internet stranici da u srijedu ostaje zatvoreno te je pozvalo američke građane da ostanu tamo gdje su se zatekli do nove obavijesti.

Britanija je, također, pozvala svoje građane na oprez zbog političke nesigurnosti, odnosno dok situacija ne postane jasnija.

Komentiraj