EPA/JIM LO SCALZO

Vojnikinje protestiraju ispred Pentagona

Tridesetak vojnikinja i bivših vojnikinja prosvjedovalo je u ponedjeljak uz simbol #Me too (I ja isto) ispred zgrade Pentagona kako bi skrenule pozornost na problem spolnog zlostavljanja i uznemiravanja u oružanim snagama.

“Prikrivanje nije politika”, “dosta je bilo odmazde”, izvikivale su prosvjednice osuđujući ozračje u vojsci u kojemu se spolno zlostavljanje uglavnom prešućuje premda službeni podatci Pentagona pokazuju da je u zadnjih pet godina u američkoj vojsci prijavljeno 20.000 slučajeva spolnog zlostavljanja.

Mnoge žrtve ne prijavljuju počinitelje pa je taj broj najvjerojatnije puno veći, ocjenjuje se u nedavnom izvješću Pentagona u kojemu se ističe da su žrtve koje su prijavile počinitelje nerijetko bile izložene progonu.

Prosvjednice su se izjasnile kao pripadnice pokreta “Me Too” koji je počeo na društvenim mrežama  i poduprle prijedlog zakona demokratske senatorice Kirsten Gillibrand. Taj zakon bi trebao olakšati prijavljivanje spolnog nasilja i uznemiravanja te izbjeći” sustavni strah koji vlada među ženama u vojsci koje su žrtve spolnog nasilja”.

Komentiraj