VOJNI I CIVILNI MIMOHOD: Italija slavi 70. obljetnicu Republike i prava glasa za žene

FaH

Italija je u četvrtak velikim vojnim i civilnim mimohodom u središtu Rima obilježila sedamdesetu obljetnicu referenduma na kojemu su Talijani izglasali Republiku i pravo glasa za žene.

“Europa i Republika su naši stupovi”, istaknuo je u razgovoru za dnevnik Corriere della Sera talijanski predsjednik Sergio Mattarella poručivši da je “u godinu i pol dana provedenih u palači Quirinalu (predsjednički ured) promatrao zemlju koja je općenito puno bolja nego što je ponekad opisujemo”.

“Vrijednosti slobode, pravde, poštovanja ljudskih prava i naroda i danas su temelj jedinstva našeg društva i stupovi na kojima stoji europska građevina”, istaknuo je obraćajući se oružanim snagama dok dio Europljana i Talijana teško prihvaća priljev migranata.

Vojni mimohod na Carskim forumima, svečanost na Oltaru domovine u sjećanje na neznanog vojnika i let “Frecce tricolorija”, akrobatske skupine talijanskog ratnog zrakoplovstva na nebu iznad Rima obilježili su proslavu kojoj su nazočili predsjednik Mattarella i premijer Matteo Renzi. Uz vojni, novost je bio i mimohod 400 gradonačelnika, tri dana prije prvog kruga lokalnih izbora u više talijanskih gradova, pa tako i u Rimu.

Dana 2. lipnja 1946. Talijani – prvi put i žene – glasovali su za Republiku i izabrali ustavotvornu skupštinu.

Italija je ponovo u jeku ustavne reforme koja bi trebala osigurati modernizaciju i djelotvorniji rad državnih ustanova.

Talijani će na referendumu u listopadu glasovati o važnoj reformi koju je u travnju odobrio parlament kojom se ograničavaju ovlasti Senata i koja bi trebala osigurati stabilnost vlade, pošto su se od 1945. izmijenile 63 vlade.

Komentiraj