Vojni analitičar: “Živjeli smo u obmani o moći ruske vojske, a ispadaju amateri”

Vojni analitičar Ivica Mandić gostovao je u petak u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirao rusku agresiju na Ukrajinu.

Govoreći o napadu na nuklearnu elektranu rekao je da je to barbarstvo kakvom još nije svjedočio. “Nemam komentara osim da je to divljaštvo i nikakve veze nema s uspjehom vojnih operacija”, rekao je.

Cilj je bio, smatra, blitzkriegom obezglaviti Ukrajinu. “Oni su stali, došli su u jedan narativ iscrpljivanja koji je nametnula Ukrajina. Ukrajina dosta strateški korektno provodi svoju obrambenu operaciju, praktički osmi dan nemamo nikakvih pomaka na bojišnici. Nije slučajno da Ukrajina u urbanim sredinama provodi uspješnu operaciju. Ruski vojni gubitci su enormni, ali mislim da su i civilne žrtve ogromne. Imam dojam da smo mi dugi niz godina živjeli u obmani o moći ruske vojske, ovo sada ispada da je to neka amaterska vojska zbrda-zdola skupljena”, objašnjava.

U ruskoj vojsci, kaže, postoje dvije skupine – profesionalci i ročnici, ‘golobradi mladići koji uopće ne znaju zašto su došli’. “Očigledno nije napravljena ozbiljna priprema vojnih snaga za rat. S ovoliko vojske i na ovaj način neće se ići naprijed, rezultati su katastrofalni. Vjerojatno je točna procjena Zelenskog o 9000 vojnika, a to znači da je barem duplo ranjenika. Ovo što vidimo je da je to jedna neuigrana vojska, uzdaju se u to kada padne noć da udaraju u sve što se stignu”, rekao je za N1.

Govoreći o Putinovim suradnicima, Mandić kaže da nije siguran da je okružen ljudima koji nešto vrijede. “Ona snimka na kojoj ispituje šefa tajne službe, a ovaj drhti, govori više od tisuću riječi. On drhti kao tinejdžer pred šefom države. To govori da je u pitanju netko tko je poslušnik, a takav vam govori ono što želite čuti, a ne stvarno stanje”, rekao je i dodao da je strateška priprema odrađena vrlo neprofesionalno.

“Posve sam siguran da Kijev nikad neće pasti u njihove ruke. To je grad 4 puta veći od Zagreba, ali volja za borbom je ogromna i dobili su korektan odgovor Zapada i zbog toga ta volja još raste. Ukrajinci su u puno povoljnijem položaju nego što smo mi bili, dostavlja im se oružje i novac i to je humano i korektno kada se brane vrijednosti zapadne civilizacije”, poručio je.

Mandić smatra da Rusija ne može isfinancirati neki rat dulje od nekoliko mjeseci. “Potrošnja je ogromna. Treba uzeti i u obzir koliko će novca trebati potrošiti nakon rata, to su ogromne cifre. Ruska federacija nije u stanju financirati dugotrajan rat. Nemaju oni novca financirati takav rat”, zaključio je.

Komentiraj