Vojni analitičar: “Ovo je izravan napad na Putina”

Vojni analitičarom Ivica Mandić komentirao je u utorak za Dnevnik Nove TV napad dronovima na Moskvu.

Vojni analitičar Ivica Mandić kazao je da postoje određene grupacije oružanih snaga Ukrajine koje su formirale ruski građani. Takve operacije, dodao je, sigurno ne provode uz potporu ukrajinskih oružanih snaga, ali provode ih i sami.

“Ono što se htjelo saznati, je li propustan sustav protuzračne obrane prema Moskvi, oni su saznali. Obzirom na način leta i uporabom raketa i time da nisu ni gađali, a ni pogodili civilne ciljeve – ono što su htjeli – oni su učinili”, rekao je.

Protuzračan sustav obrane Moskve je porozan i Moskva je došla u situaciju da će morati izvršiti preraspodjelu onoga što od PZO sustava ima – većina moderne opreme nalazi se u Ukrajini, dodao je Mandić.

“Ova operacija nije operacija bezveze, nego je ciljana i namjerna da se oslabi PZO postroj oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini”, objasnio je.

Što se tiče nedavnog napada na Kremlj, analitičar je kazao da je modus operandi isti.

“Isti je i učinak, ovaj puta je nešto masovniji – preko 20 letjelica. Ovo je izravan napad na Putina, ali ne u fizičkom smislu, nego u smislu njegove vjerodostojnosti kao vrhovnog zapovjednika. Znači da je Moskva, glavni grad Ruske Federacije, izložena napadu. I ne samo njega nego svih od ministra obrane do načelnika glavnog stožera”, rekao je.

Mandić je komentirao i dugoočekivanu ukrajinsku protuofenzivu za koju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je odredio datum. Jedan dio priprema koji se trebao završiti, kazao je, očigledno je završen. Ne vjeruje da je odredio sat i točan dan, već da je odredio kada počinje određena faza.

“Pitanje je oblikovanja bojišta u smislu da je odobrena operacija, da se kreće. Radi se o uništenju svega onoga što bi smetalo oružanim snagama Ukrajine da provede operaciju. Najprije se radi o zapovjednim mjestima, sustavima elektroničkog ratovanja, kompletnom sustavu PZO, logičkim centrima koji će doći pod udar onoga što je Ukrajina primila sa zapada”, objasnio je.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner