Vojni analitičar Ogorec: “Radikalnim skupinama ide u prilog curenje Sjevernog toka”

Ulazimo li s porastom napetosti u Baltičkom moru u još opasnije vrijeme i produbljenje sukoba Rusije i Zapada? O tome je u središnjem Dnevniku HTV-a govorio vojni analitičar Marinko Ogorec.

Što je uzrok eksplozija i curenja u plinovodu Sjeverni tok?

“Sve su to dosad nagađanja, ne postoje relevantni dokazi da je bila sabotaža, diverzija ili nešto treće. Mislim da bi trebalo osnovati tim međunarodnih stručnjaka koji bi javnosti predstavili nepistrane i objektivne nalaze, rekao je Ogorec. Naglasio je da je to u ovom trenutku vrlo teško.

Tko od ovoga ima najveću korist?

“Najveću korist uvijek imaju oni kojima je cilj radikalizacija cjelokupne situacije. Oni koji je žele dodatno radilakizirati situaciju koja je već poprilično napeta, njima je to u interesu, bez obzora s koje strane dolazile te radikalne strukture i skupine, kaže Ogorec.

Aktivacija članka 5 NATO-a?

“Ovdje se radi o tome da je došlo do curenja plina u međunarodnim vodama, znači nije ugrožen ničiji terirorij i ne vidim razloga da se aktivira članak 5 5 koji govori da ako je napadnuta jedna zemlja članica NATO-a, napadnut je cijeli NATO.

“Mislim da bi pojedini europski političari trebali stati na loptu i da bi se trebali početi ponašati ozbiljnije i daleko odgovornije. Činjenica je da se dolijevanjem benzina na vatru neće ugasiti požar, osobito jer je to sada požar koji ozbiljno eskalira po cijeloj Europi, smatra Ogorec.

Komentiraj