Vojni analitičar: “Apsolutno se ne trebamo bojati ruskih prijetnji”

Vojni analitičar s Vojnih studijskih programa Sveučilišta u Zagrebu Ivica Mandić izjavio je kako se “Hrvatska apsolutno ne treba bojati ruskih prijetnji”.

Time je reagirao na izjavu dužnosnika ruskog Ministarstva vanjskih poslova Jurija Pilipsona da će Slovenija i Hrvatska “platiti štetu” jer pomažu Ukrajini slanjem oružja.

Rusija zaprijetila Sloveniji i Hrvatskoj: “Platit će štetu”

“Apsolutno se ne trebamo bojati njihovih prijetnji. To je pucanj u prazno i sastavni dio jedne kampanje gdje se prijetnjama želi zastrašiti državno vodstvo da u strahu donosi odluke”, tvrdi Mandić.

Hrvatska je vrlo utjecajna u regiji, kazao je. “Za relativno kratko vrijeme je postigla da je članica Europske unije i NATO-a te je ona primjer zemljama u regiji kako se treba postupati da se zemlja razvija, raste standard i da se koriste sve dobrobiti članstva u EU-u i NATO-u.”

Komentirao je izostanak reakcije na let ukrajinskog drona preko članica NATO-a. “Rješenje problema je da mi postavimo integrirani sustav protuzračne i proturaketne obrane i to je naprosto nešto što se mora postići što prije. Važno je da saveznici vrše nadzor vlastitog zračnog prostora i da informacije o nekakvim mogućim prijetnjama ili neidentificiranim letjelicama dođu na vrijeme kod nas. I to je sad najvažnija mjera”, objasnio je.

Komentiraj