epa

“Vojna prisutnost SAD-a u Poljskoj šteti europskoj sigurnosti”

Kremlj je u ponedjeljak izrazio zabrinutost zbog medijskih izvješća da je Poljska zatražila stalnu vojnu prisutnost SAD-a na svom tlu ustvrdivši da je ekspanzija NATO-a prema ruskim granicama potkopala stabilnost u Europi.

Varšava bi za takvu vojnu nazočnost mogla ponuditi financiranje od do dvije milijarde eura, po prijedlogu poljskog ministarstva obrane koji su prenijeli poljski mediji.

Izvor iz poljske vlade je agenciji Reuters potvrdio da je napravljen takav prijedlog. Poljsko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Na pitanje o tom potezu Poljske glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je suvereno pravo svake zemlje da donosi takve odluke ali da će to naštetiti općem ozračju na kontinentu.

“Kada vidimo postupnu ekspanziju NATO-ovih vojnih struktura prema našim granicama to, naravno, ni na koji način ne stvara sigurnost i stabilnost na našem kontinentu”, rekao je Peskov novinarima u ponedjeljak.

“Naprotiv, te ekspanzionističke akcije, naravno, vode protuakcijama ruske strane kako bi se vratila ravnoteža koja se na ovaj način svaki puta ruši”, rekao je Peskov.

Komentiraj