VOJKOVIĆ ‘Odbili smo suradnju s Fimi medijom jer bi to štetilo interesima Croatia osiguranja’

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Bivši predsjednik uprave Croatia osiguranja (CO) Hrvoje Vojković posvjedočio je na ponovljenom suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Fimi medija da je odbio surađivati s tom marketinškom agencijom mimo natječaja jer to ne bi bilo u interesu kompanije.

Vojković je na zagrebačkom Županijskom sudu rekao da je za sastanak u vladi 2007. doznao od člana uprave CO-a Davora Mihanovića koji mu je ispričao da je na tom susretu čelnicima javnih i državnih tvrtki naloženo da se za potrebe marketinških usluga uspostavi suradnja s Fimi medijom.

Svjedok je dodao da je on tada rekao da kao predsjednik uprave ne prihvaća takvu suradnju i da će u slučaju potrebe on biti gromobran, odnosno da će preuzeti odgovornost.

Iako su imali mogućnost neposredno zaključivati ugovore, Vojković kaže da su kao Uprava zaključili da  bi prihvaćanje suradnje moglo naštetiti interesima tvrtke.

Uprava tvrtke, koja po Vojkovićevim riječima na marketinške usluge godišnje troši sto milijuna kuna, provela je stoga šest javnih natječaja pri čemu je Fimi medija dobila posao u samo jednom slučaju u kojem je njezina ponuda bila najpovoljnija, a riječ je o zakupu medijskog prostora na HRT-u. Tvrtka je, kaže Vojković, imala stvarnu potrebu za takvom uslugom s kojom su oni bili zadovoljni.

Vojković je kazao također kako se ne sjeća da je vršen pritisak na njega, ali se prisjetio da je Mihanović bio pod stresom jer je na njega vršen pritisak kako bi se surađivalo s Fimi medijom.

U pozivu za sastanak u vladu, koji je dobio Mihanović, bila su navedena sva imena pozvanih šefova tvrtki, rekao je Vojković, dodavši da mu je bilo neobično što on nije pozvan kao predsjednik uprave. Nije znao odgovoriti jesu li svi na popisu bili članovi HDZ-a.

Vojković je sam došao na sud svjedočiti iako se očekivalo da će ga na svjedočenje privesti policija s obzirom da se prošli tjedan unatoč primljenom pozivu nije pojavio na sudu.

O suradnji Fimi medije i Ine svjedočila je bivša direktorica sektora nabave u Ini Irena Tepeš koja je rekla da zbog količine ugovora u njenom sektoru uopće nije obraćala pažnju na Fimi mediju. Tvrdi da se osim s Fimi medijom radilo i s drugim agencijama, a nije se mogla prisjetiti svog iskaza u Uskoku u kojem je 2010. rekla  da je Fimi medija trebala dobiti posao iako nije ponudila najnižu cijenu.

Na optuženičkoj klupi u tom slučaju su i HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, bivši stranački rizničar i šef carine Mladen Barišić, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Za razliku od prvog postupka, na ponovljenom suđenju koje je zatražio Vrhovni sud svi optuženici odbacuju optužbe za izvlačenje novca iz državnih i javnih tvrtki i punjenje “crnog stranačkog fonda” preko marketinške agencije Fimi medija po kojoj je ta afera dobila ime.

Komentiraj