Vodstvo konjičkog saveza odalo počast Bruni Vuletiću u Beogradu

Nacional

Ognjen Preost, predsjednik Hrvatskog konjičkog saveza, peterostruki slavodobitnik Sinjske alke i nekoć visoki dužnosnik Vojne sigurnosno obavještajne agencije, sa suradnicima 3. svibnja posjetio je novo beogradsko groblje kako bi odao počast Bruni Vuletiću.

Vuletić je preminuo 1997. Bio je ratni zapovjednik nekoliko brigada, ratnik s Neretve i Sutjeske, član Generalštaba JNA, vojni ataše u Kini i SAD-u, ali i čovjek koji je, kao vojvoda od 1964., Sinjsku alku od seoske priredbe učinio prvorazrednim kulturno-povijesnim događajem. Vuletić je prvi put 1965. doveo na Alku Josipa Broza, ishodio izravne TV prijenose, donio odluku o kovanju zlatnika i srebrnjaka Alke te isposlovao da se u okviru splitske Vojno-pomorske oblasti osnuje konjička postrojba kako bi alkari jahali prvoklasne konje.

Vuletić je nakon umirovljenja živio u Beogradu, a cijeli je rat proveo u kućnom pritvoru jer je javno digao glas protiv Slobodana Miloševića i agresije na Hrvatsku. Vuletića je poštovao i bivši predsjednik države Franjo Tuđman i ponudio mu zapovijedanje Hrvatskom vojskom.

Zanimljivo je da ga je Uprava Viteškog alkarskog društva temeljito ignorirala, pa i u prilikama kada je izdavala novogodišnji kalendar s likovima alkarskih vojvoda. Među njima nikada nisu spominjali Vuletića, iako se u tim situacijama često nalazilo prostora za politički raznorodne alkarske vojvode. Izaslanstvo Hrvatskog konjičkog saveza Beograd je posjetilo samo zbog toga. Ovo je prvi put da je netko iz alkarskih krugova tako Vuletiću odao počast.

Komentiraj