Vodostaj Save i dalje raste, zatvorene neke škole

Zbog visokog vodostaja rijeka uzrokovanog obilnom kišom koja je pala proteklih dana u dijelovima Hrvatske proglašeno je izvanredno stanje. Najteže je na područjima Karlovca i Hrvatske Kostajnice.

14:15 Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je posjetio karlovačko područje, gdje se vatrogasci i nadležne službe bore s visokim vodostajima. “Obranjene su kuće, koncept box barijera je pravo rješenje za Koranu i Mrežnicu, ljudi ovdje koje smo znali ranijih godina zateći s metar i nešto vode u prizemljima su zadovoljni, sustav obrana od poplave ovdje se pokazao vrlo učinkovitim”, rekao je Plenković. VIŠE OVDJE

12:30 Prema vodostajima izmjerenima u 12 sati, Korana i Kupa su u padu. Vodostaj Kupe u 12 sati bio je 757 centimetara, a Korane 785 centimetara. Pao je i vodostaj Une, koji sada iznosi 463 centimetra, što je centimetar manje od mjerenja vodostaja u 11 sati. Sava u Jasenovcu i dalje raste, u podne je vodostaj iznosio 807 centimetara, što je dva centimetra više u odnosu na mjerenja u 11 sati.

12:00 Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je u srijedu da su neke škole sa sisačkog i karlovačkog područja prekinule nastavu zbog vremenskih nepogoda. Riječ je o OŠ Dvor i OŠ Jabukovac u Sisačko-moslavačkoj županiji, te o PŠ Šišljavić i PŠ Donje Mekušje u Karlovačkoj županiji.

11:24 Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u srijedu uoči sastanka užeg kabineta Vlade da je situacija u Karlovcu zadovoljavajuća te da se na terenu čini sve da šteta od poplave bude najmanja moguća. VIŠE OVDJE

09:30 Desetak kuća na karlovačkom području je poplavljeno, ali prema trenutnim informacijama nema opasnosti da voda krene dalje. Vojska ovaj put neće intervenirati u Karlovcu, piše N1.

“Kao i prije godinu dana su boks barijere dale rezultat, bez njih bi 200 kuća bilo poplavljeno. Jasno je ipak da one nisu rješenje nego nam treba cjelovit sustav obrane od poplava”, rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić. Najavio je da će radovi na izgradnji sustava za obranu od poplava početi u rujnu.

09:16 Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u srijedu ujutro ponovno je počeo rasti, pa se i dalje radi na zaštiti kuća, doznaje se u Stožeru civilne zaštite.

“Una je stagnirala dva sata pa je počela ponovo rasti”, kazao je Hini načelnik Stožera civilne zaštite Milko Prpić.

Dodao je kako je zasad poznato da je voda ušla u najnižu kuću u kostajničkoj ulici Ante Starčevića te u podrume još dviju kuća, a voda se iz njih izbacuje pumpom. “U ponoć smo morali zvati dodatne snage vatrogasaca susjednih vatrogasnih društava, a na terenu smo bili cijelu noć”, rekao je Prpić.

15.05.2019. , Hrvatska Kostajnica – U jutarnjim satima vatrogasci i mjestani nastavljaju borbu s rijekom Unom ciji je vodostaj i dalje u porastu.. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

08:40 Stanje sigurnosti uz izlivene karlovačke rijeke pod kontrolom je, vatrogasci i djelatnici Hrvatskih voda dežuraju uz nasipe, ispumpavaju vodu svugdje gdje prijeti da probije privremene nasipe i uđe u kuće, a zaposlenici gradskih tvrtki i dalje nastavljaju s punjenjem vreća pijeskom, jer je tijekom utorka podijeljeno 18.000 vreća, priopćili su jutros nakon sjednice Stožera Civilne zaštite grada Karlovca.

08:35 U osam sati u srijedu Una u Kostajnici narasla je na 463 cm. Sava u Jasenovcu u 8 sati iznosi 798 cm, 4 cm više nego u 7 sati. Vodostaj Kupe u Karlovcu smanjio na 766 cm, a vodostaj Korane u Karlovcu u 8 sati iznosio je 792 cm.

08:05 “I ovdje u Kanadi pozorno pratim situaciju oko poplava u našoj zemlji. Obavještena sam o angažiranosti službi na terenu. Informacije ukazuju na spremnost sustava zaštite od poplava, a pripravne su i postrojbe Hrvatske vojske. U mislima sam sa svima kojima će i ova noć biti besana”, napisala je sinoć predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja se nalazi u službenom posjetu Kanadi.

08:00 Sve službe zaštite i spašavanja u punoj su pripravnosti.

U sedam sati u srijedu Una u Kostajnici narasla je na 462 cm. Sava u Jasenovcu u 7 sati iznosi 794 cm, 3 cm više nego u 6 sati.

Vodostaj Kupe u Karlovcu smanjio se za jedan centimetar i u sedam ujutro je bio ja 768 cm, a vodostaj Korane pao je za 2 centimetra.

I dalje je na snazi Izvanredno stanje.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional