Voditeljica Respiracijskog centra u Dubravi: “Kod novog soja se stanje rapidno pogoršava. Radi se o satima, a ne danima”

Voditeljica Respiracijskog centra KB Dubrava dr. Nevenka Piskač-Živković gostovala je u ponedjeljak u HTV-ovoj emisiji ‘Studio 4’, gdje je rekla da je u toj zagrebačkoj bolnici tijekom protekla 24 sata umrlo osam bolesnika te da su danas prisiljeni otvoriti novi odjel.

KB Dubrava je, kazala je, otvorena za ne-covid-bolesnike, ali situacija nije dobra. “Broj bolesnika nam se povećava. Na Veliki petak otvorili smo novi odjel i sada imam informaciju da smo zbog svakodnevnog prijema više od 30 bolesnika dnevno prisiljeni ponovno danas, na Uskrsni ponedjeljak, otvoriti novi odjel”, rekla je Nevenka Piskač-Živković i dodala da je već na tom novom odjelu pet bolesnika, što znači da moraju promišljati da već u srijedu ponovno otvore novi odjel.

Napomenula je da govori o odjelima, ne intenzivnoj. U petak su, kaže, otvorili još jednu intenzivnu te da ih je u Dubravi ukupno četiri, a danas ujutro je 45 bolesnika na respiratoru. Tijekom protekla 24 sata, navela je, u KB Dubrava umrlo je osam bolesnika.

Otprilike 40 posto novoprimljenih bolesnika u dobi između 40 i 65 godina, što liječnike jako brine. Nevenka Piskač-Živković dodala je i kako se novi soj virusa ponaša drugačije te da je klinički tijek bolesti drugačiji kod određenog broja bolesnika, kod kojih se stanje rapidno pogoršava. Poručuje da se radi o satima, ne o danima.

Osim respiratora, kaže, postoji i druga iznimno vrijedna metoda liječenja – liječenje visokim protokom kisika, takozvani high-flow, koji ostavlja manje posljedice na respiratorni sustav. 60 posto bolesnika koje liječe na taj način ipak mora prema intenzivnoj.

Voditeljica Respiracijskog centra KB Dubrava otkrila je i da im je post-covid odjel premašio tisuću bolesnika. “Dominiraju respiratorne tegobe, što smo i očekivali. Međutim, tako velik broj bolesnika sa simptomima, ja bih to već skoro nazvala paletom simptoma, od neuroloških, psihičkih, dermatoloških, kardiološke i pulmološke da ne spominjem. I o njima zaista treba skrbiti, njih je sve više”, objasnila je.

Na kraju je apelirala na građane da se cijepe. Jer, ističe, jedino je to dugoročan aktivan način borbe s virusom. “Usudila bih se reći da mi skromne rezultate, s obzirom na broj cijepljenja, već i vidimo”, zaključila je Nevenka Piskač-Živković.

Komentiraj