Voditeljica respiracijskog centra KB Dubrava: “Situacija je znatno ozbiljnija nego u prosincu prošle godine”

Ovaj tjedan mnoge su bolnice tražile pomoć Zagreba zbog nedovoljno ljudi, kreveta, ali i respiratora. Kako je u najvećoj Covid bolnici komentirala je Nevenka Piskač Živković,voditeljica respiracijskog centra KB Dubrava.

“Naravno da imamo dovoljan broj respiratora, ne možemo na 420 bolesnika biti bez dovoljno respiratora, Sada imamo 75 aktivnih respiratora, a ukupni broj za sada je 81”, komentirala je Piskač Živković za RTL Danas.

Trenutna situacija u odnosu na prosinac prošle godine

“Razlikuje se  i to značajno, prošle godine smo imali najviše 22 bolesnika na visokom prostoru kisika, a momentalno sada ih je  45. Jednostavno su respiratorno nestabilniji, treba im više kisika, dolaze na visokom protoku, jednostavno rekla bih da je priroda bolesti takva i razlikuje od starog virusa, ima dosta srednje životne dobi bolesnika u dobi od 40 i 60 godina”, naglasila je.

Nedostaje liječničkog osoblja koji bi zbrinjavao bolesnike

“Bolnica je velika, naravno ne možemo sami , nema dovoljno liječnika internističke struke koji zbrinjavaju bolesnike,  nama su ovdje kolege iz ostalih zagrebačkih bolnica dijelimo 14 odjela.

Moram reći da smo danas ujutro bili sretni i spontano zapljeskali na jutarnjem sastanku jer smo u 24 sata otpustili 30 bolesnika, to je super, ali ako svaki dan dođe 37 ili 40 njih, neprestano smo u plusu”, komentirala je.

U Dubravi se liječilo 97 cijepljenih osoba, 12 onih koji su primili dvije doze 

“To smo se i mi pitali, pogotovo infektolozi, Proučavali te bolesnike, pogotovo one s dvije doze i analizirana je njihova razina antitijela, moramo reći da je riječ o bolesnicima starije životne dobi iznad 80 godina i uočeno da razina antitijela kod njih nije bila tako povišena. što bi znali da njihov organizam nije proizvodio dovoljno antitijela.”

O situaciji na Post Covid odjelima

“Post Covid aktivan je neprestano, kroz njega prošlo oko 1 000 bolesnika, simptomi se nisu značajnije promijenili, aktivno uključujemo u liječenje tih bolesnika.”

Komentiraj