Na proslavi Dana Sabora nisu bili Tomislav Karamarko i Milijan Brkić, bivša premijerka Jadranka Kosor opet nije pozvana, a Stjepan Mesić dobio je poziv sat i pol prije početka, ali na adresu svoje vikendice

Turbulencije su toliko velike da ni najiskusniji lisci ni politički analitičari ne mogu predvidjeti što će se dogoditi. Ali ja bih glasovao za razrješenje Tomislava Karamarka”, rekao je Zlatko Tomčić, bivši predsjednik Hrvatskog sabora iz vremena koalicijske vlade Ivice Račana, na svečanoj sjednici održanoj u ponedjeljak, 30. svibnja, kojom je proslavljena 26. obljetnica konstituiranja prvog demokratskog višestranačkog Sabora u Republici Hrvatskoj. Sjednica se održavala u napetoj atmosferi nakon što su se prošlog petka svi ministri Mosta u Vladi izjasnili za SDP-ov prijedlog opoziva prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. Karamarko je potom na Saboru HDZ-a prošle subote izjavio da će se riješiti “kamenčića u cipeli”, jasno aludirajući na Petrova, ali se na sjednici Sabora nisu pojavili ni on ni glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić. Baš kao ni šef oporbe Zoran Milanović. SDP-ovi zastupnici nisu znali objasniti zašto njihov šef nije došao na svečanu sjednicu, a neki su ga pokušali opravdati tvrdeći da on ni prije nije dolazio na svečane sjednice. Poziv na svečanu sjednicu ni ove godine nije dobila bivša premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor koja je obnašala i dužnost potpredsjednice Sabora, a na svom twitter profilu to je ovako komentirala: “Pozvani svi bivši dužnosnici osim bivših premijera? Zanimljivo, opet.” Međutim, nisu ni svi bivši predsjednici regularno pozvani. Tako je bivši predsjednik Stipe Mesić poziv dobio na adresu svoje vikendice u Zaprešiću. Poziv je poslan poštom 23. svibnja, a stigao je na sam dan proslave, sat i pol prije svečane ceremonije. Mesić je u to vrijeme bio u svom Uredu za koji je Sabor donio odluku o ukidanju koja je počela vrijediti upravo 30. svibnja, ali s datumom objave u Narodnim novinama dan kasnije, 31. svibnja. Mesić je to shvatio kao pokušaj njegove prijevremene deložacije, ali iz njemu bliskih krugova može se čuti da bivši predsjednik još ne namjerava napustiti ured, sve dok ne završi pravna procedura koju je sam pokrenuo, kao što je najavio u velikom intervjuu u prošlom broju Nacionala. Na proslavi je zato bio bivši predsjednik Ivo Josipović koji se družio s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, premijerom Tihomirom Oreškovićem, potpredsjednikom Vlade Petrovom i predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec, ali se nije dugo zadržao. Njegove bivše kolege iz SDP-a bili su prilično dobro raspoloženi, možda zbog uvjerenja da će za dva i pol tjedna uspjeti skupiti većinu u Saboru za izglasavanje nepovjerenja Karamarku. Ili možda zbog nade da će Karamarko obaviti posao za njih i sam dati ostavku.

Ministri i zastupnici HDZ-a koji su bili na proslavi slali su uglavnom poruke kako će, međutim, sve biti u redu, a bivši HDZ-ov predsjednik Sabora Luka Bebić rekao je kako ne želi biti zloduhi prorok, ali da je uvjeren da će Sabor preživjeti sve tegobe i probleme i nadživjeti i završiti i ovaj mandat, kao što je to uspijevao kroz cijelu svoju povijest.

“Unatoč svim problemima, imamo optimističan pogled na budućnost”, zaključio je Bebić.

Komentiraj