Vođe Hrvata u Vojvodini navijaju za HDZ

Vodstvo Hrvata u Srbiji pozvalo je danas sunarodnjake da na izborima u Hrvatskoj podrže stranku „s kojom Hrvati u Vojvodini imaju najplodonosniju suradnju“, a to je, prema tumačenjima upućenih, HDZ.

„Podsjetimo se da je u posljednjih nekoliko godina naša domovina intenzivirala svoj interes za položaj Hrvata na ovim prostorima i da je suradnja Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) i institucija Hrvatske rezultirala započetim značajnim projektima koji za cilj imaju unaprjeđenje položaja hrvatskoga naroda u domicilnoj državi“, stoji u pozivu koji je potpisala predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Hina je podsjetila kako se “vodstvo hrvatske manjine u posljednje četiri godine više puta susrelo s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, s kojim su dogovoreni projekti i osiguran novac za izgradnju „Hrvatske kuće“, kadrovsko osnaživanje zajednice, a uz angažman župana na istoku Hrvatske kupljene su i otvorene etno kuće, održane obuke za pisanje europskih projekata i drugo”.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov apelirao je na članove i simpatizere da glasaju za „predstavnike one političke stranke koja je u proteklih nekoliko godina višestruko uvećala i osnažila podršku Hrvatima u Vojvodini, to jest Republici Srbiji, i s kojom su hrvatske institucije ostvarile do sada najbolju suradnju“.

Izbori za hrvatske državljane u Srbiji počinju sutra i traju dva dana na dva biračka mjesta u Beogradu i Subotici.

Na nedavnim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj glasalo je nešto više od osamsto birača, a procjenjuje se da oko 30.000 hrvatskih državljana u Vojvodini i Srbiji imaju biračko pravo u Hrvatskoj.

Komentiraj