Vođa opozicije Zimbabvea preminuo u JAR-u

EPA/KIM LUDBROOK

Vođa opozicije u Zimbabveu, Morgan Tsvangirao preminuo je u 65. godini u Južnoafričkoj Republici, javljaju svjetski mediji, dodajući da je bolovao od raka debelog crijeva.

Potpredsjednik njegove stranke MDC-a Elias Mudzuri novinarima je rekao kako je Tsvangirai preminuo večernjim satima. Bio je bivši premijer Zimbabvea, a njegovu je karijeru obilježila stalna politička borba s nekadašnjim predsjednikom Robertom Mugabeom. Nekoliko puta je pretučen i zatvaran.

Tsvangirao je osnovao stranku MDC 2000. godine, te stalno osporavao Mugabea za vriujeme njegovog mandata. Kandidirao se na predsjedničkim izborima 2008. godine, te je uprvom krugu osvojoi najviše glasova. Mugabe je uoči drugog kruga proveo kampanju nasilja, u kojoj su njegove sigurnosne snage nasiljem krenule na pristaše Tscangiraija, a on se povukao iz utrke za predsjednika.

Mugabe je tada proglašen pobjednikom, ali zbog pritiska međunarodne zajednice Tsvangirai postao je premijerom. Ponovno se kandidirao 2013. godine protiv Mugabea, ali tada je glatko izgubio.

Komentiraj