Vlatko Stefanovski uz Tanec u Lisinskom 27. rujna

Vlatko Stefanovski 27. rujna će u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog prvi put nastupiti uz Tanec, nacionalni folklorni ansambl Sjeverne Makedonije.

Vlatko Stefanovski jedan je od najznačajnijih jazz-rock gitarista ovog dijela Europe, a malo tko može odsvirati njegove kombinacije etno-jazza, rocka, jazz fusiona i blues glazbe. Poznat je po brojim projektima, počevši kao jedan od osnivača i dugogodišnji član grupe Leb i sol, zatim kao samostalni glazbenik i filmski skladatelj te po suradnjama s Miroslavom Tadićem i sastavom V3 Trio.

Tanec, nacionalni folklorni ansambl Sjeverne Makedonije, prvi je profesionalni folklorni ansambl u Makedoniji, osnovan 1949. s ciljem prikupljanja i njegovanja makedonskih tradicijskih pjesama i plesova, narodnih nošnji i glazbala te predstavljanja bogate kulturne riznice makedonskog naroda kroz vrhunski glazbeni izričaj. Naziv ansambla Tanec značenjem simbolizira makedonski narodni ples, a dosad je nastupio na više od 5000 koncerata i festivala po cijelom svijetu.

Stefanovski je više puta nastupao s Tanecom, a kao skladatelj/aranžer obrada folklornih tema angažiran je Damir Imeri, vrhunski makedonski instrumentalist i autor. Njemu je povjereno da glazbeno spoji ova dva izvođača na vrhunskoj razini. Osim premijernog nastupa na Jesenskom glazbenom festivalu u Skoplju, Stefanovski i Tanec su dosad uspješno nastupali na mariborskom festivalu LENT, kao i na prestižnim ljetnim pozornicama u Makedoniji, u amfiteatru na ruševinama antičkog grada Heraklee u Bitoli i u antičkom teatru u Ohridu. Posebno za ovaj projekt izvođeni su antologijski plesovi Pelistersko, Kasapsko oro, Sitna lisa, Postupano, Kalajdžsko, Pajduško i melodije Eleno, čerko, Jano, mori, sevdalino u novim aranžmanima Damira Imerija.

Komentiraj