EPA/CRISTIAN HERNANDEZ

Vlasti Venezuele sve teže regrutiraju snage sigurnosti

Snage sigurnosti Venezuele sve su svjesnije da niske plaće, strah od nasilnih sukoba i protivljenje predsjedniku Nicolasu Maduru šteti njihovim sposobnostima regrutacije i zadržavanja zaposlenika, otkrili su za Reuters izvori bliski policiji i vojsci.

Predsjednik Maduro, socijalist koji se suočava s najžešćim prosvjedima protiv svoje vladavine u tri godine, obećao je da će ojačati oružane snage, policiju i skupine civilne zaštite kako bi zaštitio zbacivanje “socijalizma 21. stoljeća”.

Kako bi zadovoljila te potrebe, Nacionalna garda je kao grana vojske i dio represivnog aparata koji je glavni u održavanju javnog reda pri demonstracijama smanjila rok obuke, povećala radno vrijeme i odustala od nekih uvjeta za zaposlenje, tvrde Reutersovi izvori. Policija se u isto vrijeme nosi s velikim brojem otkaza i nedostatkom opreme, dodaju.

Te poteškoće predstavljaju velik rizik za Madura koji se proteklih tjedana suočava sa sve većim prosvjedima, a ne nazire se ni kraj duboke gospodarske krize koja je desetkovala plaće stanovnika koji imaju sve više problema u osiguravanju zadovoljavajuće prehrane. Među njima se nalaze i vojnici i njihove obitelji.

Usprkos tome, ne postoje vanjski znaci pobune među oružanim snagama koje često izražavaju svoju podršku Maduru. Hugo Chavez, njegov prethodnik i nekadašnji vojni potpukovnik, nakon vojnog puča protiv njega iz 2002. i čistka koje su uslijedile pretvorio je vojsku u bastion “Chavisma”. Oporba visoke vojne dužnosnike često optužuje da krijumčare drogu i surađuju s vladom u koruptivnim radnjama, zbog čega u vojsci postoji velik strah od njihovog preuzimanja vlasti.

No iza indiferentnih lica članova Nacionalne garde koji blokiraju prosvjednike ponekad izbije i neki izraz nezadovoljstva.

“Odlazim čim iduće godine završim svojih 15 godina službe”, otkriva pripadnik Nacionalne garde koji je htio ostati anoniman jer mu nije dozvoljeno govoriti za medije. On se žali na nedostatak profesionalizma u njihovim redovima, te na mjesečne plaće koje na crnom tržištu valuta vrijedi nekoliko desetaka dolara.

Nacionalna garda je tijekom ekonomske krize poslana i da nadgleda redove za hranu u supermarketima i kontrolne točke, te da štiti bolnice i izolirana polja nafte od krađe.

Maduro je u siječnju objavio da želi obučiti dodatnih 10 tisuća policajaca i 10 tisuća pripadnika Nacionalne garde do srpnja, navevši kao razlog borbu protiv kriminala. Nije poznat sveukupan broj sigurnosnih snaga u Venezueli, no procjenjuje se da ih ima oko 140 tisuća.

Maduro je u ponedjeljak najavio da želi ojačati i vojsku na 500 tisuća vojnika, te ih naoružati puškama kako bi pružili otpor onome što on naziva pokušaj puča oporbe uz podršku Sjedinjenih Država.

“Velik cilj je organizirati i formirati milijun vojnika i vojnikinja, obučenih i naoružanih da brane mir, suverenitet i neovisnost naše domovine”, poručio je predsjednik te južnoameričke države od oko 30 milijuna stanovnika.

Razdoblje obuke za Nacionalnu gardu je prije dvije godine, nakon velikih prosvjeda, smanjeno s oko godinu dana na šest mjeseci, tvrdi troje pripadnika tih snaga sigurnosti, vojni analitičar Rocio San Miguel, te bivši general koji se okrenuo protiv vlade.
Nacionalna garde na nedostatak prijava odgovorila je tako što je produžila njezine rokove i uklonila neke zabrane, poput one da njezini pripadnici ne smiju biti tetovirani.

“Cilj je kvantiteta, ne kvaliteta”, smatra Cliver Alcala, bivši general “Chavista” koji je sad istaknuti kritičar Madura.

“Kratki period obuke je proporcionalan broju odlazaka. Problemi su sve dublji”, zaključuje Alcala.

S brojnim ostavkama nosi se i policija, tvrdi pet izvora Reutersa. Policajci su često izloženi nasilnim uličnim prosvjedima, a nemaju dovoljno zaštitne opreme.

Primjerice, od oko 5000 policajaca koliko ih je bilo do prije par godina u sjeverozapadnoj pokrajini Falcon danas ih je, nakon velikog broja odlazaka, ostalo samo 3000. Većina njih policiju je napustila prošle godine.

Komentiraj