Vlasti Bosne i Hercegovine će do kraja godine pojačati akcije protiv terorizma, ali i organiziranog kriminala i korupcije, najavljeno je nakon susreta koji je u srijedu održan u Sarajevu između glavnog državnog odvjetnika Gorana Salihovića, ravnatelja Državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perice Stanića i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Kako je priopćeno iz Državnog odvjetništva BiH dogovoreno je da se što prije intenzivira rad Operativne skupine za borbu protiv terorizma, a direktor SIPA-e će osigurati prostorije i logistiku za njihov rad.
U Bosni i Hercegovini se do kraja godine očekuje niz aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i korupcije, priopćeno je nakon sastanka. Pri tome je pojašnjeno kako je povećana pozornost agencija za provođenje zakona u praćenju i procesuiranju državljana BiH koji su se borili na stranim ratištima na strani terorističkih organizacija u Siriji i Iraku.
Državni odvjetnik Salihović, ravnatelj SIPA-e Stanić i ministar Mektić pozitivno su ocijenili napredak BiH u borbi protiv terorizma, koji je pohvaljen i u izvještaju State Departmenta. Najavili su dodatno jačanje policijskih kapaciteta za borbu protiv terorizma i sprečavanju aktivnosti koje imaju veze s terorizmom.
Prema procjenama sigurnosne agencije u BiH, oko 130 osoba iz BiH se bori na strani terorističke organizacije Islamske države i drugih srodnih organizacija u Siriji i Iraku. Posljednjih mjeseci intenziviran je povratak radikalnih islamskih boraca s ratišta i njihovo procesuiranje pred Sudom BiH koji im na temelju nagodbi s Državnim odvjetništvom uglavnom dodjeljuje zatvorske kazne od godinu dana.

Komentiraj