VLASNICI STANOVA: “Milanović iznio netočnosti o zaštićenim najmoprimcima”

Udruga vlasnika stanova sa zaštićenim najmoprimcima ‘Vlasništvo i posjed’ poručila je predsjedniku RH Zoranu Milanoviću, nakon što je primio predstavnike Hrvatskog saveza udruge stanara, da zauzimanje za jednu stranu i potpuno ignoriranje druge nije razborita politika.

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je 1. rujna predstavnike Hrvatskog saveza udruge stanara, a u svojoj izjavi nakon sastanka iznio je niz netočnih tvrdnji, tvrdi se u srijedu u priopćenju koje je udruga objavila na Facebooku.

Povodom jučerašnje izjave predsjednika Milanovića, udruga 'Vlasništvo i posjed' danas je izdala priopćenje za…

Posted by Udruga vlasništvo i posjed on Tuesday, September 1, 2020

 

Tvrdnja da stanari koji su uselili u tuđe privatne stanove nisu znali kamo idu te da se nakon 90-te godine uvidjelo da postoje vlasnici od ranije nije istinita. Zaštićeni najmoprimci su i za vrijeme Jugoslavije plaćali mjesečnu ‘najamninu’ stvarnim vlasnicima i to od trenutka kada im je komunistički režim te stanove oteo, ističu iz udruge vlasnika stanova.

Navode i kako rast stanarina sukladno Zakonu nije eksponencijalan, kako tvrdi predsjednik Milanović, nego linearan i trajat će do 2023. godine te tvrde kako se radi o “smiješnim iznosima za današnje tržišne okolnosti”.

Osporavaju i Milanovićevu tvrdnju kako je riječ o 10 tisuća slučajeva nazivajući je zlonamjernom i tendencioznom.

Radi se, tvrde, o fabriciranoj brojci koju stanarske udruge spominju već dvadesetak godina. “Vlada navodi službenu brojku od ukupno 1030 prijava koje je temeljem javnog poziva zaprimio APN, odnosno 982 zahtjeva zaštićenih najmoprimaca za stambenim zbrinjavanjem”.

Izmišljena je, kažu, i nedokazana tvrdnja o staroj i nemoćnoj populaciji.

Podsjećaju kako je 2014. Europski sud za ljudska prava (ESLJP) donio presudu ‘Statileo’ temeljem koje je u interesu Hrvatske tadašnji premijer Milanović problem mogao i morao riješiti. Umjesto toga, nakon dvije godine nečinjenja, u Saboru je izjavio kako je to ‘problem koji će se još dugo rješavati’ i lansirao i danas često spominjanu izreku da se ‘jedna nepravda ne može ispravljati drugom’.

Komentiraj