Vlasnica fatalnog doma za starije iznijela obranu, presuda u četvrtak

Gabrijela Čičković, vlasnica Doma za starije i nemoćne osobe „Zelena oaza“ u Andraševcu, u kojem je u siječnju 2020. poginulo šest korisnika, iznijela je u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu obranu u kojoj je istaknula da nikada nije bilo pritužbi korisnika na uvjete u Domu.

Uhićeni vlasnici Doma za starije i nemoćne u Andraševcu u kojem je izgorjelo šestero štićenika

”Pritužbi na Dom nije nikada bilo, niti ga je itko napustio zbog nezadovoljstva. Službe u Županiji su znale za domove koji rade bez dozvola. Surađivala sam s nizom socijalnih službi, a Centar za socijalnu skrb me je znao zvati po preporukama za smještaj”, rekla je Čičković dodajući kako u „Zelenu oazu“ nikad nije došla kontrola.

Čičković: Nisam mogla naći njegovatelje na burzi

Čičković je nadodala da nikada nije čula da bi kalorifer mogao izazvati požar te da korisnici doma nisu bili cijelo vrijeme pod nadzorom jer, kako tvrdi, njegovatelje nije mogla naći na Zavodu za zapošljavanje.

”Istina je da ti ljudi nisu bili cijelo vrijeme pod nadzorom. No razlog tome nije, kako tvrdi tužiteljstvo, što nisam željela zaposliti dovoljno njegovatelja, već ih jednostavno nisam mogla naći na burzi. Imala sam stalno raspisan natječaj, no nitko se nije javio”, kazala je u svojoj obrani Čičković.

Njezin branitelj, odvjetnik Igor Cišper, ustvrdio je u završnim riječima obrane da je u ovom slučaju riječ o nehaju, a ne o neizravnoj namjeri kako to tvrdi tužiteljstvo. Dodao je i da korisnici doma nisu bili bez nadzora, ali i da država nije omogućila dovoljno domova za smještaj starijih i nemoćnih.

Zamjenica županijskog državnog odvjetnika Radmila Sučević je u završnim riječima tužiteljstva naglasila da je krivnja optužene dokazana te da je utvrđeno kako je pomoćni objekt u kojem su bili smješteni stradali korisnici bio ilegalan, ali i da im vlasnica „Zelene oaze“ nije osigurala 24-satnu njegu kako je to bilo propisano.

Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Jadranka Kos objavit će nepravomoćnu presudu u četvrtak 1. srpnja.

Tužiteljstvo tereti Gabrijelu Čičković da je tijekom 2012. i 2013. ishodila rješenje Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Krapinsko-zagorske županije o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga skrbi izvan vlastite obitelji u okviru stalnog smještaja starijih i nemoćnih osoba za trinaest korisnika u obiteljskom domu u Andraševcu.

Potom je, kao predstavnica obiteljskog doma za starije i nemoćne, bez odobrenja nadležnog tijela socijalne skrbi, proširila profesionalnu djelatnost pružanja socijalnih usluga skrbi sa smještajem starijih osoba na stambeni i pomoćni objekt u Andraševcu.

U stambeni objekt smjestila je još devetnaest korisnika, dok je u pomoćni objekt odnosno preuređeno spremište, izgrađeno od drveta i cigle, smjestila još šest starijih te teško pokretnih i nepokretnih korisnika.

Ugušili se korisnici starosti između 69 i 104 godine

Iako svjesna da su korisnici u pomoćnom objektu potpuno ovisni o tuđoj pomoći i da im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja, a da ona kao predstavnica obiteljskog doma sa svojom obitelji živi u dislociranoj obiteljskoj kući, udaljenoj oko 700 metara, okrivljenicu se tereti da je propustila teško pokretnim i nepokretnim korisnicima osigurati skrb njegovatelja, tako da je za skrb o svih 25 korisnika u stambenom i pomoćnom objektu rasporedila za rad u noćnoj smjeni samo jednu njegovateljicu, kažu u tužiteljstvu.

Vlasnicu terete da je postupajući na taj način pristala da teško pokretne i nepokretne osobe borave bez nadzora i neophodne pomoći i u mogućim uvjetima životne ugroženosti.

Kada je u pomoćnom objektu tijekom noći 11. siječnja 2020. između 4,10 i 4,55 sati došlo do kvara i zapaljenja električnog kalorifera, koji se koristio za zagrijavanje prostorija, uslijed izostanka nadzora jedine njegovateljice koja je boravila u stambenom objektu na adresi Dolinska 22, došlo je do širenja požara na cijelu unutrašnjost pomoćnog objekta.

Zbog gušenja ugljičnim monoksidom smrtno su stradali korisnici stari 69, 82, 84, 85, 90 i 104 godine čija tijela su potom izgorjela.

 

Komentiraj