Vlakovi iz Češke i Slovačke neće više ulaziti u Mađarsku, Austrija će propuštati ljude bez kontrole

EPA/ZOLTAN BALOGH

Mađarska će vlakove za Budimpeštu koji stižu iz Češke i Slovačke zaustavljati na granici u gradu Szobu, objavile su u četvrtak željeznice Češke i Slovačke, i putnicima će se nakon toga osigurati alternativni prijevoz do glavnog grada Mađarske.

Češka i slovačka tvrtka u zasebnim su priopćenjima objavile da su ih Mađarske željeznice izvijestile o toj odluci i tome da će se putnicima kroz Mađarsku osigurati drugi način prijevoza do Budimpešte.

 

  • Mađarska policija u četvrtak je dozvolila stotinama migranata ulazak u glavni budimpeštanski kolodvor u kojem su se ukracali u prazni vlak. Vlasti su objavile kako su otkazani svi vlakovi za zemlje zapadne Europe, no agencija Reuters javlja da je vlak pun migranata napustio kolodvor i krenuo za Sopron u blizini austrijske granice.

 

Austrijska policija u međuvremenu je objavila kako neće kontrolirati izbjeglice koji stignu u glavni austrijski grad niti će ih registrirati i dozvolit će im da nastave s putovanjem prema drugim odredištima.

“Ono što sigurno ne možemo učiniti je pregledavati sve te ljude koji prolaze, utvrđivati njihov identitet ili ih čak i uhititi – to ne možemo učiniti i nemamo takvih planova”, kazao je načelnik bečke policije Gerhard Puerstl.

Komentiraj