VLAHUŠIĆ: Proračun je planiran na 570 milijuna kuna, nisam siguran hoće li proći

FaH

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u srijedu u Dubrovniku kako nije siguran hoće li proračun za 2017. godinu od 570 milijuna kuna proći na glasovanju u dubrovačkome Gradskom vijeću, a dodao je kako drži da je svaka kuna u proračunu realno planirana.

Vlahušić je na konferenciji za novinare rekao kako vjeruje da je šansa da proračun prođe 50 prema 50 posto.
“Nisam siguran hoće li ga vijećnici izglasati. Otvaramo priču, proračun nije Sveto pismo, usvojili smo do sada sve amandmane koji su se mogli napraviti. Što se mene tiče kao kandidata za gradonačelnika, HNS je radio anketu i većina građana ne podržava rušenje proračuna”, rekao je Vlahušić te dodao kako su sljedeće godine izbori u svibnju, što znači da se proračun može izglasati tek u kolovozu.
“Nitko od nas ne zna što to znači biti bez proračuna osam mjeseci”, rekao je, dodajući da će HDZ-ovu gradskom vijećniku Mati Frankoviću biti jako teško tražiti potporu da bude gradonačelnik, a ne poduprijeti ovaj proračun.
Pročelnica za financije Grada Dubrovnika Anita Burić rekla je kako je ukupni proračun 603 milijuna kuna, no kada se oduzmu proračunski korisnici, glavni dio gradskog proračuna je 570 milijuna.
“Kada odbijemo 33 milijuna kuna proračunskih korisnika, dođemo do 570 milijuna kuna. Planirali smo novo zaduženje Grada Dubrovnika od 100 milijuna kuna. Od tog iznosa 50 milijuna kuna ide za prometne i infrastrukturne projekte, a Upravni odjel za sport, obrazovanje i socijalnu skrb planira 50 milijuna kuna za projekte iz društvenih djelatnosti”, dodala je.  Burić je također rekla kako treba istaknuti 15 milijuna kuna za gradnju Doma umirovljenika u Gružu, 20-ak milijuna kuna za dogradnju Područne škole Montovjerne i 11,5 milijuna za dogradnju Dječjeg vrtića “Palčica” te da su projekcije proračuna za 2018. godinu 479 milijuna kuna, a za 2019. godinu 483 milijuna.

Groblje Dubac, za koje je već odobreno 40 milijuna kuna kredita, financirat će se iz vlastitih prihoda Grada zbog zakonskih ograničenja, rekla je.
“Za kreditno zaduženje jedinica lokalne samouprave može dobiti odobrenje samo ako groblje radi na svojem području, a to ovdje nije slučaj. Ne možemo dobiti suglasnost Ministarstva financija za takvu vrstu investicije i u planu proračuna za 2017. godinu, groblje ćemo financirati iz komunalnog doprinosa s 15 milijuna kuna, a druge projekte koje smo planirali financirati iz komunalnog doprinosa kandidirat za ovaj kredit”, rekla je Burić.
Ako se ne izglasa proračun za 2017. godinu najkasnije do 31. prosinca ove godine te odluka o privremenom financiranju, prestat će mandat Gradskom vijeću i gradonačelniku. S obzirom na to da je riječ o izbornoj godini, neće se održati prijevremeni izbori, nego redoviti izbori u svibnju.

Gradonačelnik Vlahušić u dubrovačkom Gradskom vijeću nema većinu.  Njegova lijeva koalicija s HNS-om i SDP-om na čelu ima deset vijećnika, HDZ-ova koalicija osam vijećnika, tri vijećnika su s liste “Srđ je Grad”, a četiri iz Dubrovačkoga demokratskog sabora Pere Vićana.  Za izglasavanje proračuna potrebno je 13 glasova.

Komentiraj