– Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić ocijenio je u četvrtak u Dubrovniku kako je prijedlog zakona koji najavljuje Most, a kojim bi se pravomoćno osuđenim osobama zabranilo kandidiranje na izborima neustavan, te da se s tim u vezi konzultirao s pravnim stručnjacima, a da je to mišljenje i Ustavnog suda.
Vlahušić se na današnjoj konferenciji za novinare osvrnuo na najave Mosta o proširenju lepeze kaznenih djela koja će biti prepreka kandidaturi i na lokalnoj razini, ocjenjujući kako za to treba mijenjati i Ustav.
“Tu su upali u problem jer Ustav svakom građaninu omogućuje da bude biran i da bira. Zbog čega su Most i HDZ odlučili donijeti zakon kojim se jednom čovjeku, tj. meni zabranjuje da sudjeluje u izborima, to trebate pitati njih. Njihove želje nisu moguće”, rekao je Vlahušić te dodao kako je riječ o zakonu koji se odnosi samo na jednog čovjeka.
Ne imenujući o kome je riječ, istaknuo je kako se konzultirao s pravnim stručnjakom koji ga je uvjerio da je takav zakon neodrživ, a na pitanje namjerava li podnijeti ustavnu tužbu u slučaju izglasavanja takvog zakona, Vlahušić  nije odgovorio.
“Ne znam hoće li se donijeti zakon kojim će se zabraniti da uđem na Stradun. Ludosti Mosta i HDZ-a ne mogu komentirati, ali mi je posebno drago da Mato Franković (HDZ) i Maro Kristić (Most) pristaju na to da ne postoji nikakav legalan način kako bi me mogli pobijediti u Dubrovniku osim da mi zabrane kandidiranje”, rekao je Vlahušić, koji je pravomoćno osuđen u aferi Revelin za zloporabu položaja i ovlasti.
“Imam jako puno utakmica u nogama i – gledajući na našem Predsjedništvu kad smo razgovarali – ja sam u izvršnoj vlasti u Hrvatskoj među pet veterana. Ovo je samo jedna zanimljivost o kojoj će novine pisati, a netko će vjerojatno pisati i neki magistarski rad”, rekao je Vlahušić te dodao kako ga najava donošenja takvog zakona nimalo ne zabrinjava.
“Pravni stručnjaci koji su vodili moj slučaj, znate imena mojih odvjetnika i znate gdje su danas. Znate da ja radim s najboljim ljudima u zemlji. Kad imate 15 godina iskustva u izvršnoj vlasti, onda imate i barem 15 prijatelja koji vas mogu pametno savjetovati”, rekao je Vlahušić. Na opasku novinara kako se takva izjava može shvatiti na više načina jer je njegov bivši odvjetnik Rajko Mlinarić danas sudac Ustavnog suda, dubrovački gradonačelnik je odgovorio kako je to “mišljenje Ustavnog suda”.
“Konzultirao sam se s odvjetnicima, a Ustavni sud je o takvom zakonu dao mišljenje, nisam imao nikakav utjecaj na to”, rekao je Vlahušić.
Na konferenciji za novinare, održanoj pod nazivom “Izbori su iza nas, a Grad je uvijek s nama”, Vlahušić je rekao i kako je nad Javnom garažom Dubrovnik – projektom javno-privatnog partnerstva oko kojeg su se zbog nekoliko stotina milijuna kuna duga lomila koplja između PBZ-a kao kreditora, privatne Midia grupe te Grada Dubrovnika – pokrenut stečajni postupak.
“Grad Dubrovnik više neće biti u dužničkom ropstvu zbog Javne garaže Dubrovnik. Nad garažom je pokrenut stečajni postupak, a početkom rujna odbijen je brzi stečajni postupak, što znači da će u međuvremenu njome upravljati stečajni upravitelj i neće se moći pokrenuti arbitraža”, rekao je Vlahušić te dodao kako je Grad Dubrovnik zainteresiran za kupnju Javne garaže na Ilijinoj glavici, no nije htio odgovoriti koji bi iznos bio prihvatljiv za gradski proračun. Ustvrdio je kako je trenutačni dug Javne garaže više od 200 milijuna kuna, od čega PBZ potražuje 150 milijuna kuna, Porezna uprava 20-ak milijuna, a Midia grupa 40-ak milijuna kuna.
Na novinarsko pitanje odgovorio je kako u stečajnom postupku nema mogućnosti naplate iz gradskog proračuna s obzirom na to da je Grad Dubrovnik bio jamac za tvrtku Garaža Dubrovnik, koja je bila uključena u rad garaže na samom početku projekta prije desetak godina.
Ponovno pokretanje arbitraže je jedino moguće uz aktivni pristanak PBZ-a, a predsjednik Uprave Božo Prka smatra da to nikome nije u interesu, nego što brža prodaja garaže kao objekta ili prava koncesije u vlasništvu na 25 godina, rekao je Vlahušić.
Dubrovački gradonačelnik ustvrdio je kako ne zna hoće li na jednoj od sljedećih sjednica Gradskog vijeća biti prihvaćen rebalans proračuna za ovu godinu niti hoće li biti donesen proračun za 2017. godinu.
“Mislim da smo bliže novim izborima bez gradonačelnika ako se ne usvoji proračun, nego s gradonačelnikom”, rekao je Vlahušić aludirajući na sljedeće lokalne izbore u svibnju 2017.

Komentiraj